Пореден абсурд в държавата вдигна на бунт студентите по медицина у нас! Причината е, че според нов проект европейски стипендии могат да получават само студенти от 32 „приоритетни” специалности. За всички останали това е невъзможно, включително за студентите по медицина.

„Как решиха, че медицината не е приоритет на държавата? Не знам на какъв принцип са ги определяли, но явно нито една от медицинските специалности не е приоритетна.  И без това няма достатъчно хора, които имат желание да кандидатстват тези специалности, тъй като обучението не е лесно и са нужни много средства! Сега ще откажат и тях. Аз имам висок успех, но сега това няма значение!”, разказва Божидара, която учи за акушерка, пред репортер на TrafficNews.bg.

Според новия проект „Студентски стипендии – фаза I“, от зимния семестър 2015/2016 година Божидара има възможност да кандидатства само за стипендия за специални постижения в науката. И това, в случай че има определени публикации и постижения в различни конкурси. Дори да успее да се класира, ще получи еднократна сума, която е в размер на 200 лева.

По този повод Асоциацията на студентите медици в България – София организира протест пред сградата на Министерството на образованието и науката на 16 май от 17 часа.

Новият проект отрязва не само студентите по медицина, а и десетки други специалности, сред които са и тези, които учат право и икономика.

Сред специалностите, които ще могат да получават допълнително възнаграждение, са инженерните и природните науки, агрономството, ветеринарната медицина, енергетика, архитектура, както и всички изкуства. На теория може да кандидатства всеки с успех над 4,00, но на практика обикновено парите се вземат само от отличници. Сумата е 120 лева на месец, като на студента се превеждат общо 600 лева. Наградите за специални постижения пък са 200 лева еднократно и се превеждат само на студенти, постигнали високи резултати на олимпиади, състезания, разработили оригинални реферати и участващи в научни разработки.

Общата сума е 26 млн. лева, като евростипендиите ще бъдат общо малко над 151 500. Ако през третия семестър от кандидатстването има много отличници, а сумата е намаляла, на ректорите ще бъде дадено правото да въведат допълнителни критерии – например за доходи на семейството.

Още новини четете ТУК

TNS.bg