Известният икономист Евгени Кънев коментира във ФБ профила си предложението на служебното правителство да въведе в учебната програма на гимназистите часове по "защита на отечеството". Ето и неговите разсъждения по темата, която миналата седмица предизвика полемика в медиите и социалните мрежи. 
 
  Предложението за часове по “защита на отечеството” идва от Министерство на образованието. Служебният ресорен министър е известен и като съветник на предходен комунистически президент. 
 
А също така - за тези, които помнят - и като адвокат на Мишо Бирата (R.I.P). Макар няма как да не помнят, че “Ало Ваньо” видя бял свят след обаждане на именно онзи предходен президент.
 
В случая какво е важното - че доказан кадър на двама комунистически президенти въвежда (нео) комунистически предмет в училище, където тази ”защита” включва изучаване на историята на армията, нейното въоръжение, облекло, порядки. Вероятно и на обноските между стари и нови войници, примерно как се иска огънче от стар войник:
“Другарю стар войник, полагам манерка бойна, празна, готова за инструктаж. Бих ли могъл да се докосна до вашето огнено щастие без да ви го отнема?!?”
 
Нещо повече - такъв предмет НЕ се изучаваше в соц гимназиите, а се правеха едноседмични лагери, които наричахме “военно”. Не на последно място - този предмет в университета се казваше “Гражданска защита” дори при комунизма. Замяната на граждани със съотечественици, на граждански с отечествен - си е par excellence реверанс към фразеологията на руския комунизъм.
На фона на този тип държавна политика няма какво да коментираме скандалната защита на този предмет от шефката на учителския синдикат - която самата сякаш се е сраснала духом и телом със соца и е негова забележителност.
 
Освен тези напъни за връщане в комунизма, свидетели сме и на същия deja vu в икономиката, където пазарни реакции са обилно заклеймявани като спекула. За която са виновни веригите (основно западни инвеститори) и нито дума за веригата на доставки и участниците в нея, за спящите регулатори, населени с калинки-малинки, за отговорността на непазарните икономически структури - вадещи рента с политически чадър и т.н. Сигурно защото са български и за тях закони не важат щом са съотечественици. А защо ни трябва познание за пазарна икономика щом на око можем да кажем какъв марж е справедлив за крайния търговец ?
Разбирате ли откъде идва голяма част от драмата на обществото ни?
 
Ами няма как да завърши преходът към развита демокрация и ефективна пазарна икономика, които да направят България просперираща държава и солидарно общество, докато основните хора във властта са с обучение, възпитание и манталитет от комунизма.
 
Но днес определено има място за предмет “Защита на демокрацията от клептокрацията, автокрацията и диктатурата”.