С поредица късометражни филми, базирани на кадри от Втората световна война, руската армия ще мобилизира млади доброволци, които да се бият във войната в Украйна. Проектът е наречен "Битката за Донбас" и цели да привлече максимален брой млади войници - донаборници в армията. 

Заданието включва създаването на видеоклипове, в които се правят паралели между герои от Втората световна война и "подвизите" на млади войници, участници в "Специализираната военна операция", както в Русия продължават да наричат инвазията в Украйна. 

Пропагандните ленти трябва да включват документални кадри от ВСВ, интервюта с ветерани от войната, патриотични песни и истории за героизма на войниците, които защитават самопровъзгласилата се Донецката народна република. Част от видеата трябва да са насочени и към девойки, които също да влязат във войската. 

Слоганът на видеата е "Стояхме! Стоим и продължаваме да стоим! За Родината, за руснаците, за Донбас". 

Във войната в Украйна загинаха хиляди руски войници. Русия има спешна нужда от нови бойци, но не се решава да обяви обща мобилизация. Москва готви промени, които според експерти са истински "акт на отчаяние".

Експертите предполагат, че руските войници, загинали до момента в Украйна, са около 15 000, ранените – 25 000. По информация на британските тайни служби Русия вече не може да разчита на около една трета от своите сухопътни сили.

Допреди броени дни Русия твърдеше, че изпраща само професионални войници в Украйна, че там не се бият наборници. Очевидно обаче във войната са били изпратени доста млади войници, които са били подведени.

В Русия момчетата са длъжни да служат една година в казармата. Те могат обаче да поискат удължаване и да подпишат договор с армията, за да служат по-дълго и така да станат професионални войници. А във военни операции могат да участват само професионалните войници.  Руските правозащитници обаче получават все повече сигнали, че и много срочно служещи са били принудени или по някакъв начин убедени да участват в нахлуването в Украйна. "На теория доброволно подписват такъв договор, командирите не могат да ги принудят. Но често пъти командирът ще им каже, че не проявяват достатъчно патриотизъм. Чували сме дори, че началниците мамят войничетата и ги заплашват, че командирът просто ще фалшифицира подписа им", твърдят правозащитниците. Руските власти отхвърлят тези обвинения.