Остават броени дни до старта на абитуриентските балове 2016! Еуфорията на зрелостниците вече е достигнала своя връх и те нетърпеливо чакат да дойде заветният ден. Как се отразява обаче цялото това вълнение на годишния доход на едно средностатистическо семейство у нас? Статистиката сочи, че много от семействата на абитуриенти са теглили заеми от банки, други - от приятели, а трети са събирали парите месеци наред.

Като теглиш чертата, се оказва, че средната цена на цялостната организация на бала е поне 2000 лева! И това без особени харчове. Точна статистика е трудно да направим, тъй като цените на тоалети, куверти и всякакви други екстри варират в огромни граници, но все пак ще се опитаме да направим груба сметка за това колко излиза да си абитуриент в днешно време.

Куверт в хотел, ресторант и дискотека

Започваме със сигурния разход - куверта в хотела. Цената в Пловдив не се е променила в сравнение с минали години и варира около 100 лева. В хотел „Марица” например абитуриентите плащат 90 лева, като в сумата е включен 100 грама алкохол, останалото се доплаща.  В повечето случаи хотелите се опразват около 12 часа, тъй като абитуриентите бързат да направят резервациите си по нощните клубове.

А там цените се вдигат около баловете (ден година храни!), а някъде е необходимо и предварително заплащане на куверт. В „Галакси” например цената на входа е 15 лева, а задължителният куверт е 35. В други заведения в Пловдив цената за вход достига и до 20 лева. Не липсват и такива, които не са завишили таксите - в „Паша” абитуриентите ще плащат 5 лева.

Преди да стигне обаче в хотела, абитуриентът и родителите му трябва да почерпят и родата. Средната цена на кувертите в ресторантите в Пловдив е 30 лева, разбира се, без алкохол. Много от родителите даже украсяват заведенията - почти като на сватба, или поне цената излиза същата.

Много от абитуриентите си плащат и наем на автомобил. Това, разбира се, вече спада към графата „по желание”.  Офертите от бизнесмените с лъскави возила са различни. Ако искаш да се возиш с мерцедес G класа например, трябва да кихнеш сумата от 420 лева. Някои от зрелостниците си делят автомобила, други търсят познати и близки, а за трети това изобщо не е от значение!  Пример за това е студент от Враца, който шашна съучениците си миналата година, като се появи с летящо килимче.

Фотосесия

Вечерта не може да мине и без снимки. Цената на професионалната фотосесия в Пловдив започва от 150 лева и достига до 400. Преди бала повечето зрелостници си правят и албуми на класа. За този мил спомен всеки плаща по 30-40 лева.

Продължаваме с момчетата, тъй като при тях разходите са по-малко! Един костюм, риза, обувки и тръгва към хотела… Цената на костюмите започва от 400 лева от българските марки. По-заможните абитуриенти се хвърлят към известните западни дизайнери. Там обаче нулите са малко повече. Ако ви се намират излишни 2000 лева, може да зарадвате един зрелостник с костюм на „Philipp Plein”, а ако имате повече, може да се ориентирате към „Долче и Габана”, там има костюми на скромната цена от 1950 евро! Момчетата също прибягват до услугите на фризьори, дерматолози и козметици. 

Отляво - български костюм за 700 лева, а отдясно - „Долче и Габана” за 4000 лева

           

Philipp Plein- 2000 лева

Грим, прическа, маникюр...

При момичетата цялостната визия е съвкупност от доста повече компоненти. Цената на професионалния грим започва от 30 лева и достига до 120. В този диапазон варира и сумата за фризьор. Зависи от предпочитанията и претенциите… С грима обаче вървят и изкуствените мигли. Ако абитуриентката си сложи мигли на снопчета или си залепи цяла лента, то сумата е около 20 лева. Цената на поставяне на  т.нар. мигли „косъм по косъм” варира около 50 лева, а изкуствените ресници от норка струват само 100 лева.

Гримьорката Красимира Петкова за новите модни тенденции, гафове и абитуриентските балове

Една абитуриентка не може да мине и без маникюр. Поставянето на гел е около 20 лева, а ако изграждате нокти, ще ви излезе около 40-50 лева. Слагане на модерния Ши лак излиза около 30 лева.  Включете и цената на козметици, дерматолози и прочие експерти, до чиито услуги зрелостниците често прибягват! Не забравяйте и посещенията на солариум…

Вижте ТОП прическите за абитуриентски балове 2016 СНИМКИ

Роклята, разбира се, е най важна! Дълга, къса, с обръчи или без - цената е с няколко нули отзад.  В  различни сайтове може да намерите рокли на цени от 130 лева. В меката на сватбените и абитурентски рокли - Асеновград, тоалетите варират от 400 до 700 лева. При по-известните български дизайнери цените са двойни – около 1000-1500 лева. Бърз преглед на новите модели на известните световни дизайнери пък може направо да ви изправи косата. „Коктейлна” рокля на „Philipp Plein” излиза около 4.500 – 5.500 евро.  А за същите цифри, само че в паунди, може да си закупите и рокля на „Versace”. 

Рокля от 130 лева,  поръчана от сайт...

Български дизайнер. Роклите варират от 1000 до 1500 лева

Отляво - рокля на Philipp Plein за 11 000 лева, а отдясно - модел на Versace за 15 000 лева

            

Много от момичетата пък са си поръчали роклите от по-екзотични дестинации. Пример за това е Габриела Якоб, която е поръчала две рокли от луксозен бутик в Истанбул, а трета е купила роклята си от Дубай. Други пък, като пловдивчанката Николет Матакова, накупиха доста от нещата си за бала от Милано. Още от принцесите на бала ВИЖТЕ ТУК!

Ето и още една рокля на Philipp Plein за "скромната" сума от 9000 лева


Останаха "само" обувките, чантата, бижутата и аксесоарите. За тях цени няма да конкретизираме, но понякога  бижутата излизат по-скъпо от роклята!

Екскурзия след бала

И на фона на всички тези разходи на миналогодишните балове станахме свидели и на наети гайдари, цели оркестри, танцьорки и какво ли още не…

След като целият този харчлък свърши, абитуриентите отиват и на заслужена почивка. Тази година Турция не е сред предпочитаните дестинации, затова и офертите от там са доста изгодни. Шест дни в Кушадасъ излизат около 400 лева, а в Мармарис - 350 лева. За три дни абитуриентите могат да отидат и до Халкидики за 210 лева. Не липсват и оферти за по- далечни дестинации. За пет дни зрелостниците могат да се разходят до Виена и Будапеща за сумата от 470 лева. Четири- и петзвездните хотели по родното Черноморие  пък предлагат тридневни оферти за 150 лева! 

И така един ден яли, пили и се веселили и похарчили само няколко хиляди! Сума под чертата няма да слагаме, нека да не изправяме косите на родителите с бъдещи зрелостници...

Лукс, класа и много шум на баловете в Пловдив през 2015 СНИМКИ и ВИДЕО

TrafficNews.bg