Окървавени ръкавици, марли, спринцовки, катетри и памперси са изхвърлени в контейнер до МБАЛ "Свети Пантелеймон" ––(Втора градска болница). Камерата на TrafficNews.bg запечата грозната гледка. От контейнера виси дори цяла система за вливане на разтвори , заедно с иглите. Наоколо има и натрошени ампули от различни лекарства. Опасните медицински отпадъци са смесени с боклуци от бита. Глутница  бездомни кучета в района е разнесла спринцовките в радиус от 20-30 метра. На по-малко от десет метра от контейнерите има детска площадка. А няколко крачки след кофите, репортерът ни откри минисметище, в което има битови и строителни отпадъци. 

Лечебниците са задължени да имат система за разделно събиране на отпадъци, които са опасни болнични или смесени битови, припомнят експерти. За опасни се смятат тези, които могат да предизвикат инфекции и чието събиране и обезвреждане изисква специални мерки. Такива са редица химични вещества, цитотоксичните и цитостатичните лекарствени продукти, както и амалгамните отпадъци от зъболекарските кабинети. По закон те трябва да се съхраняват в жълти полиетиленови чували и сакодържатели, маркирани със съответните надписи, след което се транспортират в контейнери на площадка или в помещение на територията на болничното заведение. Накрая следва извозването им за унищожаване чрез изгаряне в инсинератор. За всичко това задължително се води строга отчетност в специална книга. Но по една или друга причина болниците понякога забравят да я попълват.

Днес никой не води точна отчетност за количеството боклук, изхвърляно годишно от здравните и ветеринарните заведения, лабораториите, дистрибуторите и производителите на медицински консумативи и аптеките, твърдят хора от бранша. Но по груби сметки то надхвърлят 7000 тона в цялата страна. В същото време в страната има само три големи инсталации с необходимия капацитет. Това са инсинераторът на Военномедицинска академия, в Александровска болница, както и инсталацията на Лукойл Нефтохим в Бургас. Проектът за такова съоръжение в Шумен бе спрян от общинския съвет, а в Пловдив, въпреки хвърлените досега огромни суми, изграждането на инсталацията се бави с години.

Преди по-малко от месец TrafficNews.bg сигнализира за изхвърлени торби с лекарства в "Кършияка" . Няколко дни по-късно Община Пловдив започна кампания за събиране на опасни битови отпадъци. 

 

TrafficNews.bg