Огромни такси за битови отпадъци плащат живеещите в Батак и хората, които са решили да си направят къмпинг край язовира. В същото време цялата община е потънала в боклук. Малкото контейнери са винаги препълнени, полянките в местността за засипани с найлонови торби, празни пластмасови бутилки, тарелки и остатъци от храна, сигнализираха читатели на TrafficNews.bg.

„Такса смет за физически лица в Батак е 8 промила, за юридически – 14. Все едно живеем в центъра на София. Но е изключително мръсно”, оплакаха се жители на градчето. Неприятно изненадани останали това лято и любителите на дивото къмпингуване, които от години почиват край язовира. „Минаха служители на общината и ни съобщиха, че дължим по 2 лева на ден за палатка и 5 за каравана. Парите били такса смет”, обясниха възмутени хора. Те пресмятат, че за един месец трябва да платят съответно 60 и 150 лева – колкото е таксата смет за цяла година в апартамента им в центъра на Пловдив.

Според тях тези пари се взимат напълно незаконно, тъй като мястото не е обособен къмпинг, няма ток, вода и тоалетна, нито пък контейнери за смет. „От Превала до Голямата стена има само един контейнер, който обаче е ръждясал и разбит и не може да задържи никакъв боклук. На Контра стената и на Радецки няма нито една кофа. Повечето от нас са стари къмпингари, съвестно си събират отпадъците в чували и ги носят на обособено място на Голям беглик. Но сметосъбиращите машини минават два пъти в седмицата и бездомни кучета разкъсват чувалите. Друг е въпросът, че има и много недобросъвестни палаткаджии, които оставят истинска кочина след себе си”, разказаха нашите читатели.

Те са възмутени и от факта, че около язовира няма поставена нито една табела, която да уведомява хората за въпросната такса смет. Също така парите се взимат, без да се издава касова бележка, твърдят нашите читатели. „Нямаме нищо против да плащаме някаква такса. Но тя да бъде поносима, примерно по левче на ден, и да е ясно за какво се взима. Да поставят контейнери и да събират редовно сметта”, посочват хората.

Кметът на Батак Петър Паунов обаче е категоричен, че сметта около язовира се събира редовно. „Само за месец юли сме събрали 271 тона отпадък. Това е сметта, събрана покрай целия язовир Батак, покрай Малък Беглик, Голям Беглик и Широка поляна”, посочи Паунов. Според него и контейнерите за смет са напълно достатъчни. „Не можем да поставим кофи през 100 метра. Но има големи, 4-кубикови контейнери около язовира, а до Контра стена са бобри. Но всеки ден се изхвърлят чували, контейнерите се пълнят постоянно, около тях се образуват камари с боклук. Някакъв ад е. Едва ли има друга община при 6200 човека население да изхвърля 271 тона”, коментира кметът на Батак.

Той обясни, че таксата се събира както тази на пазара – с кочан, който е прошнурован и прономерован в общината. Кметът обеща за следващата година да бъдат поставени уведомителни табели за събираната такса смет, както и да бъде намалена. „Наистина таксата е много висока. Сега, по време на годината, обаче не можем да сменим наредбата. Ще напарвим промяна на наредбата за следващата година и таксата ще стане нещо съвсем нормално – от порядъка на 1.00-1.50 лв. на ден”, допълни Петър Паунов.

Всъщност по-голямата част от терените, върху които къмпингуват любителите на дивата природа, са частни и затова общината няма как да събира наем от туристите. Високата такса смет вероятно е опит общината да компенсира липсата на постъпления от почиващите.