Патриархът на Българската православна църква и Софийски митрополит Неофит почина на 78-годишна възраст. Със светското име Симеон Николов Димитров на 3 август 1975 г., той е подстриган за монах в Троянския манастир с името Неофит.

В следващите дни се очаква миряни от цялата страна да посетят Троянския манастир, защото това е бил любимият манастир на Патриарх Неофит.

Светият синод се събира на извънредно заседание в 10 часа днес и ще обяви действията си след смъртта на патриарх Неофит. Това обяви главният секретар на Синода епископ Герасим пред медиите.

Според устава на Българската православна църква архиереите трябва да изберат в седемдневен срок от смъртта на патриарха наместник-председател на синода, който ще ръководи временно и овдовялата Софийска митрополия.

Наместник-председателят със Светия Синод предприема необходимото във връзка с избирането на нов Български патриарх, което трябва да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на патриаршеския престол.

Избираемият за Български патриарх и Софийски митрополит трябва да притежава следните качества:

  • да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква;
  • да е не по-млад от 50 години;
  • да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години;
  • да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред

Българският патриарх и Софийски митрополит се избира от Патриаршески избирателен църковен събор, който се състои от архиереите – митрополити и епископи на Българската православна църква – Българска Патриаршия; по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия десет представители – шестима клирици и четирима миряни; по един представител на ставропигиалните манастири, избран от съответния манастирски събор; по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири – един монах и една монахиня, определени от съответния епархийски митрополит; по един представител на средните духовни училища, определени от ръководствата им.

В момента съставът на Светия синод е намален - освен овдовелия патриаршески престол, няма избран и Сливенски митрополит след смъртта на Негово високопреосвещенство Йоаникий. Наместник на Сливенската епархия е Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.