Стотното правителство на България встъпи в длъжност. Щафетата му предаде Кабинетът Петков, който не успя да издържи дълго на власт. Служебно правителство обаче е с ограничен живот от Конституцията. Радев го представи днес подредбата си на министри и описа тежко наследство за служебния кабинет - третият, който той съставя в рамките на година и три месеца.

Освен в Министерския съвет, властта беше предадена и в отделните министерства. Новите министри се ангажираха и с конкретни задачи.

Радев представи служебния кабинет и начерта основните му приоритети и задачиСигурността на страната и решаването на енергийната криза – основни задачи към кабинета „Донев”

Гълъб Донев: Служебното правителство не е Б отбор, ще намерим изход от всички кризиНовият служебен премиер определи направленията, по които ще работи кабинета

Новият кабинет пое управлението - Донев се захваща с газа, цената на горивата и инфлацията

Не липсваха и критики:

Новото служебно правителство- "сладкото отмъщение" на Радев към НиноваПрезидентът, избран с гласовете на десните избиратели, е пропуснал да сложи техни представители в кабинета

Нинова: Президентът употреби и предаде БСП, правителството ще е реваншистко към насМожеше президентът да прояви повече въображение, да назначи г-н Михайлов от Кинтекс, заяви лидерът на БСП

Всичко това обаче сякаш остана засенчено от една снимка. Тя запечата Кирил Петков и говорителката му Лена Бориславова да се изкачват  за последно по стълбите на МС. Кадрите бяха разпространени във Фейсбук страницата на Националната телевизия и се превърнаха в истински хит в социалните мрежи.

Момчето и момичето си отиват – БНТ запечата последното влизане на Кирил и Лена в МССнимката стана хит във Фейсбук страницата на националната телевизия

Днес местният парламент взе важни решения за Пловдив.

От групата на ГЕРБ поискаха предложението за индексацията на 10 проекта, изпълнявани от Община Пловдив, да бъде отложено. На последната сесия от ГЕРБ се въздържаха на предложението и то не бе прието.

ГЕРБ пак контра на Зико за допълнителни 10,5 млн. лева за фирмите, но пасуваха за отлаганеЙордан Илиев поиска да се отложи точката, но в последния момент се отказа

Днес с 43 гласа „За” Общинският съвет прие индексацията на 10 основни проекта, които се изпълняват в Пловдив.  Сумата по тях ще се увеличи с 10,5 млн. лева заради инфлацията и поскъпването на строителните материали.

Брезовско шосе, „Модър-Царевец” и още 8 проекта получиха 10,5 млн. лева индексацияГласуваха допълнително 1,5 млн. лева за ремонта на ул. „Даме Груев”

Мащабно пътно строителство ще се разгърне в Пловдив следващите месеци. Това увериха кметът Здравко Димитров и вицето му Пламен Райчев след приетото решение днес на Общински съвет.

Форсират пътните ремонтите в Пловдив, следват пробива на Водната палата и „Хаджи Димитър”Правителството на Кирил Петков бавеше, каквото може да се бави, заяви Здравко Димитров

Без дебати и с почти пълно мнозинство се  избраха и шефовете на две лечебни заведения. Това бе изненадващо, предвид страстите, които  същите тези две предложения предизвикаха на предишната сесия. Вижте кои личности ще заемат директорските кресла.

Страстите за общинските болници и ДКЦ-та в Пловдив бързо угаснаха – избраха новите шефовеГласуваха безлихвен заем от 420 000 лева на МБАЛ „Св. Мина”

Първият етап на улица „Даме Груев” е завършен, като днес фирмата изпълнител „Парсек груп” са положили маркировката. На практика участъкът от бул. „Македония” до ул. ‘Охрид” бе изграден за 3 месеца, след като  реалните дейности започнаха през месец май.

Първата част на ул. „Даме Груев” вече изглежда като булевардПускат движението до няколко дни и стартират втория и третия етап

Жители на Крумово са разтревожени, че незаконното сметище, с което селището се пребори преди малко повече от година, отново се възражда. Боклуците са изхвърлят там от служители на Чистота, подчинени на Общината. Ето какво становище даде  местната по темата:

Жители на Крумово алармират за незаконно сметище, боклуците - хвърляни от "Чистота"Кметът на селото потвърди дейността на служителите си, но отрече да е нерегламентирана

 

От криминалния свят:

Днес след ужасяващата трагедия, Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Христо Сираков. На 29-годишния мъж е повдигнато обвинение за това, че в Браниполе умишлено е умъртвил 84-годишната Митра Сиракова, негова баба.

Съдът остави в ареста Христо Сираков, убил баба си с чук в Браниполе29-годишния мъж го грози затвор от 10 до 20 години

Пловдивчанинът Йордан Милушев беше осъден да заплати глоба и разноски по дело за съхранение на сексуални материали с непълнолетни.

Пловдивчанин отнесе солена глоба за съхранение на порнографски материали с непълнолетниЙордан Милушев е държал фото и видео файлове в служебен компютър

 Пловдивчанин се оказа безсилен пред силата на закона, след като Районна прокуратура-Пловдив отказа да образуване досъдебно производство срещу престъпление от частен характер. На колата на мъжа е било счупено предното панорамно стъкло и след като го сменил, пловдивчанинът решил да търси възмездие и пуснал сигнал в прокуратурата.

Законът поряза пловдивчанин за образуване на ДП за счупено стъкло на колаСлучаят е квалифициран като маловажен и престъпление от частен характер

Героична намеса на пловдивски пожарникари трогна стотици. В следобеда на 27 юли, момче и негов приятел излезли на разходка на Младежки хълм. Единият от младежите - 15-годишен, влязъл в тунел в скалата близо до детската железница. Приключението им обаче било на крачка от фатален завършек. Вижте защо:

Пловдив, събуди се! Дете на 15 години едва не се задуши в пещера на Младежкия хълмЗорница Маринова разказа, че само бързата намеса на пожарникарите е спасила живота на детето ѝ

Мъж е паднал в дълбока пропаст над бунгалата във Врачанския балкан. След дълга спасителна операция, тялото му бе открито:

Мъж пропадна в 85-метрова пропаст във Врачанския БалканРайонът е отцепен от полицията

Откриха тялото на мъжа, пропаднал в дълбока пропаст във Врачанския БалканИнцидентът е станал малко след 14 ч.