От групата на ГЕРБ поискаха предложението за индексацията на 10 проекта, изпълнявани от Община Пловдив, да бъде отложено. На последната сесия от ГЕРБ се въздържаха на предложението и то не бе прието.

В началото на сесията председателят на групата ГЕРБ Йордан Илиев поиска точката да бъде отложена. Причината е законът, който бе приет миналата седмица от Народното събрание, свързан с индексацията на такъв тип проекти. Според Илиев все още методиката не е обнародвана, а решението на Общинския съвет може да бъде в разрез със закона.

Съветниците на ГЕРБ бламираха Зико за даването на допълнително 7.5 млн. за 5 проектаПредложението получи само 19 гласа „за"

Зам.-кметът Пламен Райчев заяви, че Община Пловдив изцяло ще се съобрази с методиката на Министерски съвет и законът, приет от Народното събрание.  Той обясни, че юристите на Общината са дали становище, че това решение по никакъв начин не противоречи на закона. След неговото приемане, както и обнародването на закона, всички проекти ще се съобразят с него. Райчев отново заяви, че Община Пловдив сериозно изостава с инвестиционната програма, тъй като строителните фирми не искат да работят без индексация. От Демократична България, както и независимите общински съветници Георги Величков и Слави Георгиев също поискаха точката да бъде отложена.

След повече от 10-минутна дискусия, изненадващо Йордан Илиев оттегли предложението на ГЕРБ за отлагане. Такова искане бе гласувано, но от „Демократична България”. То не събра нужните гласове и така предложението влезе в дневния ред на сесията.

Предложението е за индексиране на 10 проект с 10,5 млн. лева, като половината пари ще се дадат тази година, а другата през 2023-а.

Най-голямата сума е за реконструкцията на Брезовско шосе, която  е част от Водния цикъл, като ще  бъдат дадени допълнително 3,5  млн. лева. За „Модър-Царевец” са предвидени 1,2 млн. лева, а за Кукленско шосе 905 хил. лева. За двата незапочнати проекта от 40-милионния заем се искат 899 000 лева за „Хаджи Димитър” и 830 000 лева за „Царевец”.

За реконструкцията на улица „Богомил” трябват допълнително 1,1 млн. лева. За облагородяването на квартала около „Марица – ЮГ” и „Кн. Мария Луиза” по „Региони в растеж” по три договора съответно – 380 хил. лева, 310 хил. лева и 1 млн. лева. Последниятпроект е реконструкцията на „Житния пазар”, а допълнителната сума – 200 000 лева.

 

Зико иска да се вдигнат парите на още 5 проекта, сумата набъбна до 10,5 млн. леваМежду 10% и 15% допълнително ще бъдат дадени за проектите по „Региони в растеж”