Президентът Румен Радев представя четвъртия служебен кабинет, който ще поеме управлението на страната начело с Гълъб Донев. Държавният глава се обърна към министрите с думите:

„На вас се пада отговорността да се сблъскате с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинети, в труден момента за страната. Това са остро политическо противопоставяне, инфлация, непосилни цени на горива и енергия, липса на газ за зимата, нормативен блокаж, протести на различни браншове, разпадаща се пътна инфраструктура, липса на закони за Плана за възстановяване, забуксувала съдебна реформа.

На този тревожен фон вашето основно предизвикателство е сигурността. Недалеч бушува война и се усеща у нас директно от българските граждани. Напрежението на Балканите расте. Рискът войната да обхване нови територии е голям, като не трябва да се допусне страната ни да бъде въвлечена в конфликт. Трябва да ускорите работата по модернизация на армията, да решите енергийната криза, която неизбежно ще изостря социалното напрежение, и ще доведе до нови кризи”, заяви Румен Радев. Той каза, че кабинетът трябва да се води от интересите на обикновения потребител и българската икономика. Също така да се чуе цялата истина за крупни корупционни схеми като АМ „Хемус” и ремонтите на язовирите.

Още от първия ден трябва да се решат проблемите с безопасността по пътищата, въпреки нормативния блокаж. Също така в този мандат ще се направи последната решителната крачка на България към Шенген.

„Не можем да губим време и ресурси, а България да остане в периферията на ЕС. Организирането на изборите е основна ваша задача, аз съм убеден, че ще решите успешно тази задача, както и предишните три служебни кабинети”, каза Радев.

Г-н Донев е бил в моите служебни правителства и е демонстрирал качества и компетентност. Благодаря ви за куража да поемете отговорност за управлението на страната в тези трудни моменти. 

Единение на политици от различни политически сили. Този модел не беше продължен и това е причина за редица провали в управлението на държавата. Наесен трябва да гласуваме мъдро, за да изберем устойчиво мнозинство. Вярвам, че националното единение е изборът, който политици и граждани трябва да направим. Желая ви успех и на добър час.

Радев обяви състава на служебното правителство:

Гълъб Спасов Донев за служебен министър-председател на Република България;

Лазар Манолов Лазаров за служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Христо Владимиров Алексиев за служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията;

Иван Петев Демерджиев за служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Ангелов Пеканов за служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Росица Атанасова Велкова-Желева за служебен министър на финансите;

Димитър Желязков Стоянов за служебен министър на отбраната;

Асен Георгиев Меджидиев за служебен министър на здравеопазването;

Иван Димитров Шишков за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Сашо Георгиев Пенов за служебен министър на образованието и науката;

Николай Милков Милков за служебен министър на външните работи;

Крум Костадинов Зарков  за служебен министър на правосъдието;

Велислав Величков Минеков  за служебен министър на културата;

Росица Атанасова Карамфилова-Благова за служебен министър на околната среда и водите;

Явор Илиев Гечев за служебен министър на земеделието;

Никола Руменов Стоянов за служебен министър на икономиката и индустрията;

Росен Иванов Христов за служебен министър на енергетиката;

Александър Георгиев Пулев за служебен министър на иновациите и растежа;

Илин Павлинов Димитров за служебен министър на туризма;

Весела Николаева Лечева  за служебен министър на младежта и спорта.

Георги Георгиев Тодоров за служебен министър на електронното управление.