Миналата година, по време на кандидат президентската кампания  Росен Плевнелиев  предупреди, че Румен Радев е „троянският кон на руските геополитически интереси”, но тези предупреждения бяха удавени в пороя обещания за борба с корупцията. Леви и десни влязоха в един строй”, за да свалят ГЕРБ , като междувременно обаче оставиха широко отворена вратата за руските интереси, ястреби и гълъби.

Днес, 10 месеца по-късно, Румен Радев назначи своето трето служебно правителство, с което сложи край на всякакви сантименти по отношение на своята геополитическа ориентация.

В правителството, в което доминират хора от неговите приятелски кръгове и БСП /опозиция/ няма нито един десен или евроатлантик.

Така, че всички гласоподаватели от дясното пространство, благодарение на които Радев остана в кабинета на „Дондуков” 2 , могат да си посипят главите с пепел.

Президентът няма да се бори за трети мандат и позицията на десните вече му е абсолютно безразлична. Що се отнася до Корнелия Нинова, там нещата са като епизод от „Сладко отмъщение”.

Новият министър на икономиката на мястото на Нинова е не кой да е, а уволненият от нея шеф на борда на Вазовски заводи Никола Стоянов.  Крум Зарков, който ще оглави Министерството на правосъдието също е сред противниците на лидера на БСП.  За министър на земеделието Радев назначи друг  известен социалист - Явор Гечев, който  също е от противниковия лагер.  Да не забравяме и министъра на спорта Весела лечева, която също е сред критиците на Нинова.

Целта на „наказателната бригада” е не само да удари по Нинова  - следващите седмици вероятно ще станем свидетели на разкрия от различен калибър с адрес Министерството на икономиката.  С големият брой представители на левицата в служебното правителство ще бъде даден знак към левите избиратели , които в бъдеще ще трябва да припознаят в Радев /или проксито му Стефан Янев/ един обединител на социалистите.

Външните работи и отбраната са поети от съветниците на президента Николай Милков и Димитър Стоянов.  Което означава, че  външната ни политика макар и да не направи рязък ляв завой, със сигурност няма продължи ултимативният стил на Продължаваме промяната спрямо Русия.  

Енергетиката , която в настоящата ситуация е ключов ресор, е поверена на Росен Христов, който  ръководи придобиването на "Енергоремонт холдинг" в България, на която става по-късно председател на управителния съвет. Компанията печели доста обществени поръчки на АЕЦ "Козлодуй". Дружеството се свързва с бизнесмена Богомил Манчев, чиято бивша фирма "Риск инженеринг" беше един от подизпълнителите на нереализирания проект за нова атомна централа "Белене".

Два месеца не са дълъг , но не са и къс период, особено предвид динамиката на събитията в глобален мащаб.  А и според експерти, не е изключено животът на този служебен кабинет да се окаже по-дълъг и в влезем с него в зимата. И тогава хората да бъдат изправени пред дилема , в която да избират между това да стоят на студено и убежденията си.