След церемонията по представянето на служебния кабинет в Президентството, премиерът Гълъб Донев и министрите му отидоха в Министерския съвет, за да приемат официално властта от предшествениците си.

"За изминалите седмици нашето правителство, въпреки кризата изгради стабилна основа. Българите могат да бъдат спокойни през следващите месеци. Погрижихме се хората да не усетят ръста на цените на тока и сложихме таван за цените на тока на бизнеса", заяви Кирил Петков.

"Още в края на септември, хората ще усещат намаляване на цените от спускането на газовата връзка с Гърция. Няма да се наложи да гасите пожари в социалната система. Осигурихме данъчни облекчения и помощи на семействата с деца, увеличихме заплатите на докторите и учителите. Отпуснахме и помощи за уязвимите групи. Оставяме в излишък бюджет от един и половина милиарда лева"", допълни той.

Петков подчерта, че вчера сме станали държавата членка на ЕС с най-бързо подписани оперативни договорености. Той се надява да неговият предшественик да продължи борбата с корупцията, заради която средствата на държавата отиваха при малцина избрани.

"Десет години парите отиваха там, вместо да идат за децата, за семействата и за всички българи. Желая ви кураж, смелост и успех", завърши Петков.

От своя страна Гълъб Донев заяви, че той и кабинетът му ще спазват  Конституцията и във всичките си действия да се водим от интересите на народа.

"Пожелавам ви характер смелост и мъдрост. Запазете дистанция от властта за да не губите връзката с хората.Мислете за всеки човек, който трябва да се справи с проблем и ще търси съдействие от държавата. Държавата сме самите ние. Очаквам от всеки от вас работа на сто процента и умни решения и смисъл за всеки български гражданин. Решения съобразени със законите. Умни и ефективни решения, които имат за цел подобряване на живота на хората", каза новият премиер. Той допълни, че предстоят месеци, в които политическите страсти ще са нажежени.

"Ние ще възстановим добрия тон в обществените отношение. Имам усещане, че е възможно. След края на церемонията ще се запознаем в детайли с нещата, които унаследяваме. Цените на горивата, високата инфлация, протеста на пътно-строителните фирми и много други ще обърнем внимание. Пожелавам кураж и успех на всеки един от вас".  завърши новия служебен министър-предеседател.