Пловдивчанин се оказа безсилен пред силата на закона, след като Районна прокуратура-Пловдив отказа да образуване досъдебно производство срещу престъпление от частен характер. На колата на мъжа е било счупено предното панорамно стъкло и след като го сменил, пловдивчанинът решил да търси възмездие и пуснал сигнал в прокуратурата.

„Става въпрос за класически случай от Пловдив, за посегателство върху лична собственост-счупено предно стъкло на автомобил. В приложените от мен материали ще видите отговора на местната прокуратура че ИЗВЪРШЕНОТО ДЕЯНИЕ НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.Та въпроса ми е как българския гражданин може законово да опази личното си имущество след като посегателството върху него и увреждането му според законовия орган е ЗАКОННО и НЕНАКАЗУЕМО”, написа до медията ни Петър Петров.

Според приложеното постановление от прокуратурата става въпрос за „престъпление против собствеността”. Предвид размера на причинената вреда и ниската обществена опасност, деянието се определя като маловажен случай.

Освен това, проверяваният случай не покрива характеристиките на друго престъпление от общ характер, а според НПК досъдебно производство се образува единствено при дела от общ характер.

Предвид това, че няма извършено престъпление от общ характер, а от частен такъв, прокуратурата се е отказала да образува досъдебно производство по конкретния случай.

Нашият читател обаче счита, че по този начин се нарушават гражданските му права, защото не може законово да опази личното си имущество. Реално подобен вид щета не се покрива от задължителната застраховка „Гражданска отговорност” и ако собственикът няма сключена застраховка „каско” то единствено може да покрие щетите си за своя сметка, при условие, че не е заложен извършителя.

Водеща снимка: Илюстративна