С 43 гласа „За” Общинският съвет прие индексацията на 10 основни проекта, които се изпълняват в Пловдив.  Сумата по тях ще  се увеличи с 10,5 млн. лева заради инфлацията и поскъпването на строителните материали. На предишната сесия предложението не бе прието, а в началото й бе поискано отлагане от ГЕРБ заради закона, приет от Народното събрание. В крайна сметка до това не се стигна и то влезе в дневния ред.

ГЕРБ пак контра на Зико за допълнителни 10,5 млн. лева за фирмите, но пасуваха за отлаганеЙордан Илиев поиска да се отложи точката, но в последния момент се отказа

След около час дебати предложението събра нужното мнозинство, като всички групи го подкрепиха без „Демократична България” и двама независими общински съветници.

Основните притеснения по време на дебатите бяха, че се взимат средства от  ремонтите на Голямоконарско и Рогошко шосе, за да бъдат допълнени другите проекти. Зам.-кметът Пламен Райчев обясни, че парите за Голямоконарско шосе са осигурени от правителството, а по обективни причини другият проект се е забавил и на практика тези пари не могат да бъдат усвоени тази година.

Предложение на Евелин Парасков за отпускане на допълнително 1,5 млн. лева за ремонта на ул. „Даме Груев” бе прието от зам.-кмета Величко Родопски. Средствата не са индексация, а по сегашния договор. Причината е, че тази година бюджетът бе предвидил 3,7 млн. лева ,а голяма част от тях са усвоени.  Така фирмата „Парсек груп” ще има средства за следващия етап. Парите идват от проект за нова детска градина в „Северен”, чиято поръчка също е забавена, като с пускането й средства ще бъдат осигурени.

Най-голямата сума от индексацията е за реконструкцията на Брезовско шосе, която  е част от Водния цикъл, като ще  бъдат дадени допълнително 3,5  млн. лева. За „Модър-Царевец” са предвидени 1,2 млн. лева, а за Кукленско шосе 905 хил. лева. За двата незапочнати проекта от 40-милионния заем ще се дадат 899 000 лева за „Хаджи Димитър” и 830 000 лева за „Царевец”.

За реконструкцията на улица „Богомил” трябват допълнително 1,1 млн. лева. За облагородяването на квартала около „Марица – ЮГ” и „Кн. Мария Луиза” по „Региони в растеж” по три договора съответно – 380 хил. лева, 310 хил. лева и 1 млн. лева. Последният проект е реконструкцията на „Житния пазар”, а допълнителната сума – 200 000 лева.

Спират ли всички големи проекти в Пловдив? ПИМК и Драгиев дават две седмици на ОбщинатаДейностите по Брезовско шосе и „Модър-Царевец” продължават с по-бавни темпове до следващата сесия