Жители на Крумово са разтревожени, че незаконното сметище, с което селището се пребори преди малко повече от година, отново се възражда. След изчистването му през 2021г. кметството предприе залесяване, с което се целеше не само превъзпитание, но и по-дълготрайното опазване от недоброжелатели.

Към днешна дата обаче местни подозират, че недоброжелателят се крие именно в местната управа и начина, по който тя е организирала сметоизвозването.

„Кметът постави 24 часово видеонаблюдение, което следи подстъпите към сметището с цел да се спипат евентуални нарушители. Преди време в репортаж бяха хвърлени подозрения, че бус на кметството ходи там всеки ден. Тогава Самоковарева заяви, че това се случва с цел извозване на биоразградими отпадъци. Прави впечатление обаче, че преобладаваща част от изхвърлените там отпадъци са от търговска дейност - кашони, кутийки от безалкохолни, чаши от кафе, остатъци от храни. Една малка част е зелена маса“, коментира пред TrafficNews жител на Крумово.

В друг сигнал до медията ни се посочва, че твърде често контейнерите в цялото село преливат от отпадъци. За справяне с казуса - същите тези отпадъци след това се пренасят от служители на "Чистота" до въпросното сметище. Към гражданския сигнал са прикрепени и снимки, които затвърждават това. Дейността на служителите в бялото бусче се потвърждава и от клип, в който личи как изпразват ремаркето със всякакъв тип отпадъци на въпросното място.  

„Не е тайна за никого, че работниците през ден обикалят по улиците и вдигат разпилените отпадъци, било то битови или небитови. Това всеки един от нас го вижда. Камиончето спира и товари всички разпилени кашони, бутилки, торбички и т.н. Няма лошо и поздравления за работата, но си задаваме въпроса- Къде ги карат? Какво става с тях след това? Същите отпадъци после могат да бъдат видени на разрастващото се незаконно сметище, което е под постоянно 24 часово видеонаблюдение от самото кметство?! Излиза, че хората се грижат за природата, а тези, които трябва да им помагат, правят обратното“, възмущава се жител на Крумово.

TrafficNews потърси становището на местната управа. Оттам заявиха, че кратността на сметоизвозване е два пъти в месеца. Затова и цветните контейнери често се препълват.

„Клипът е направен на затвореното депо за отпадъци. Там отпадъците не са изхвърлени от служителите на кметството. Ние не изхвърляме нерегламентирано боклуци. Част от длъжностната характеристика на служителите на „Чистота“ е да се грижат за чистотата на територията за населеното място, затова те събират от преливащите контейнери“, коменитра кметът Румяна Самоковарева.

На  въпрос как така един човек, който изхвърля боклуци сред природата, се грижи за чистота, ни бе отговорено:

„Не. Те не изхвърлят боклуци сред природата. Това не е незаконно сметище. Те временно депонират отпадъците в депо, докато дойдат фирмите, за да почистят“, заявява Самоковарева и допълва: „Там не е разрешено да се изхвърлят отпадъци“.

Питаме „Нали е забранено?“ и защо на мястото се вижда смет, която е категорично опасна за изхвърляне сред природата. Кметът заявява:

„Да, за жалост има граждани, които са недобросъвестни. Ние периодично почистваме това сметище със средства, заложени по план-сметка за чистота на населеното място. Ние можехме и за нещо много по-рационално да ги изразходим, но чистим и такива нерегламентирани сметища“.

Самоковарева допълни, че е ангажимент на Община Родопи да бъде зачестен графикът за сметоизвозване на преливащите контейнери. TrafficNews ще отнесе казусът към Общината и Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Очаквайте подробности!

Галерия: