Отпадането на т.н. "Зелен сертификат" е тема, по която усилено се говори от началото на 2022 година. Мнозина нашенци подкрепят диеята документът, който в момента е входен билет за редица обекти - заведения, магазини и т.н., да отпадне. Бизнесът е още по-заинтересован от падането на "зеления режим", тъй като това ограничение допълнително намалява приходите и обрича на фалит големи обекти като дискотеки и хотели. В контекста на ежедневното либерализиране на мерки и изисквания в редица европейски страни, както и под натиска на общественото мнение, редица политици също заговориха за отпадане на здравния документ. 

Новогодишната мечта на редица българи и най-вече на бизнеса обаче няма да се случи така лесно. В началото на новата година Кирил Петков даде ясно да се рабере, че "зеленият сертификат" ще отпадне, когато се ваксинират над 70% от населението. Няколко седмици по-късно премиерът свали процента в своите изказвания на 60% и въведе и ново възможно условия - интензивните легла да са с под 5% заетост. Второто обаче на практика е сложно за изпълнение. 

Тези условия за отпадане на документа съвпаднаха с анонсирането на Предварителна оценка за броя на населението на България към 7 септември 2021 година на база националното преброяването проведено през есента. Много по-важно обаче: основният и реалистичен за достигане показател - процентът на ваксинираните - зависи пряко от броя на населението.

С други думи, ако мерим 60% от броя на населението от 2011 година, това значи да имаме реално близо 70% ваксинирани от населението към днешна дата. Данните от преброяването обаче не са окончателни и съответно все още не са официално приети за ползване от институциите.

Какво показват данните?

През 2011 година пълнолетното население на страната е 6 177 660 души, докато по предварителни данни за 2021 пълнолетното население наброява 5 486 613 души. За 10 години сме се стопили с над 691 000 души.  Тази разлика представлява повече от населението на област Пловдив, което през 2021 година е оценено на 626 хиляди души. Тоест никак не е за подценяване.

Именно тази разлика създава и голямата диспропорция в това кои данни ще използваме за измерване на 60% ваксинирано население – напълно неактуалните от преди 10 години или прогнозните от преброяването през 2021 година.

Колко хора са ваксинирани към момента?

Към днешна дата хората, преминали пълен ваксинационен цикъл у нас, са малко над 2 милиона /2 026 808/. Това представлява около 33% от пълнолетното население, макар във ваксинираните да има и хора под 18 години. Ако обаче наложим ваксинираните към данните от преброяването за 2021, процентът на ваксинираното население ще скочи на 37%. Тази диспропорция ще се увеличава все по-вече с нарастването на броя на ваксинирани, като ще достигне около 8% разлика, когато България започне да достига заветните проценти.

Как изглежда това нагледно?

С данни от 2011 година: 60% от пълнолетно население, наброяващо 6 177 660 души, означава да имаме 3 706 596 ваксинирани.

С данни от 2021 година: 60% от пълнолетно население, наброяващо 5 486 613 души, означава да имаме 3 291 968 ваксинирани.

Извод: Ще трябва да имаме над 414 628 повече ваксинирани от истинските 60% от броя на пълнолетното населението.

Ако числата вече напълно са ви объркали – изводът е, че в случай, че не боравим с новите, макар и прогнозни данни, за актуалния брой на населението у нас, ще трябва да имаме  не 60%, а близо 70% ваксинирано население, за да отпадне зеленият сертификат.

И ако си мислите, че 414 628 хиляди души не са кой знае каква разлика, помислете пак. Това са една пета от общо ваксинираните в България в момента.  

До момента са минали 13 месеца от началото на ваксинацията у нас и ако темповете се запазят същите едвали ще минем т.н. 60% преди края на 2022 година. 

Ако евентуално управляващите са решили да изчисляват този процент на база цялото население /т.е. без да махат малолетните от броя/, там сметките пък изобщо няма да излязат. Съотнесени към общия брой на населението, ваксинираните у нас в момента съставляват 28,8%.