В Пловдив започна кампания за информиране и сигнализиране за случаи на сексуално насилие и тормоз у дома, в училище или в онлайн среда. Кампанията е част от проекта „СПРИ сексуалната агресия“, изпълняван от Института за политики и развитие и сдружението „Пловдив бяга“, с подкрепата на Министерството на младежта и спорта. С беседи на психолози в училище, разпространение на информационни материали и кампания в интернет, екипът на проекта цели да информира учениците и да създаде социални норми, недопускащи насилие и агресия, основани на уважение, зачитане на индивида и неговите потребности и желания.

„Агресивното поведение е присъщо за всички хора, включително и за младежите. То не може да бъде избегнато, но може да бъде контролирано с подобряване на социалните условия на живот и образование, с осъзнаване на агресивните модели на поведение и пренасочване на енергията на агресивния импулс към допустими и социално приемливи дейности“, каза психологът Анета Димитрова. Тя е част от екипа, който провежда беседи сред 150 младежи на възраст от 15 до 18 години от училища в Пловдив и Пловдивска област. По думите й във възрастта, в която младите хора откриват сексуалността и другия пол, доказват себе си в общността и същевременно изпитват границите и предизвикателствата на общуването онлайн и офлайн, имат най-голяма нужда от информация и подкрепа.

Статистиката показва, че по света 1 от 10 момичета до 20 години е било жертва на сексуално насилие. По данни на Агенцията за социално подпомагане за миналата година у нас са получени 1282 сигнала за насилие над деца и младежи. За първото тримесечие на тази година броят им е 283, от които 12 са за сексуално насилие или блудство. 90% от тези случаи са осъществени от познати на жертвите хора.

Доклад на УНИЦЕФ от 2016 година показва, че 8 от 10 младежи до 18 годишна възраст са застрашени от сексуално насилие или злоупотреби онлайн. 5 от 10 младежи смятат, че приятелите им имат рисково поведение в мрежата, което би могло да доведе до сексуално насилие. Над 20% от подрастващите между 9 и 17 години са отишли на среща с човек, с когото са се запознали онлайн.

Специалисти, занимаващи се с проблемите със сексуалното насилие припомнят спешния телефон 112, на който всеки може да потърси помощ в случай на преживяно насилие или когато пряко е застрашена безопасността му.