Тенденцията в България, а и във всички държави с развита икономика и ообразовано население, е към намаляване на раждаемостта. Това стана ясно от думите на д-р Гергана Коларова, директор на столичната АГ болница „Света София”, по време на откриването на новоремонтираното отделение по хирургия на млечна жлеза. Навръх Бабинден  д-р Коларова отправи приветствие към колегите:

„На днешния ден искам да поздравя колегите си не само в тази болница, а навсякъде – всички акушер-гинеколози в България! Да ги поздравя с този празник, който си е само наш и е специален, защото работата ни е специална. Не можеш да посрещаш живота и да не се чувстваш специален. Пожелавам им здраве, да посрещат пациентите си с разбиране и търпение. Нека бъдем по-добри, още по-успешни и да бъдем здрави, за да продължаваме напред”

Както традицията повелява, млада майка изми ръцете на две акушерки в АГ болницата, за да бъдат и двете здрави.

 На откриването на отделението и ритуала присъства столичният кмет Йорданка Фандъкова, която съобщи, че от началото на годината 140 бебета са родили в столичната „Света София”, а през  изминалата 2018-тагодина 4 758 бебета са се родили в двете общински АГ болници.

В тази болница са инвестирани общо 2,5 милиона лева.

„Тази сграда е строена 1954-та година, но по нищо не личи, че това е болница, строена в средатата на миналия век. Изключително доволна съм, че отделението по хирургия за млечна жлеза изглежда по този начин сега – колегите го заслужаваха, пациентите го заслужават!”, каза още д-р Коларова.