От 1 декември гражданите ще могат да следят в реално време чистотата на въздуха в София. Това ще се случва с помощта на мобилно приложение.

Днес кметът на града Йорданка Фандъкова присъства на монтирането на първия от общо 22 сензора, които ще бъдат част от първата общинска система за мониторинг на качеството на въздуха в столицата. Тя ще допълва системата от станции на Агенцията по околна среда към МОСВ.

„Нашата амбиция беше да създадем собствена система, да можем да покрием максимално територията на общината, защото информацията ни дава възможност да реагираме и да предприемаме мерки, а от друга страна гражданите да са информирани по всяко време на денонощието”, заяви Фандъкова и каза, че към момента в сайта на общината могат да се следят данните, предоставени от ИАОС, както и данните от прогнозата за очаквано замърсяване на въздуха.

Фандъкова подчерта, че новите сензори са част над 100-те мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух в града.

Очаква се устройствата да бъдат монтирани до края на лятото. Такива сензори ще има в „Западен парк”, „Овча купел”, „Красна поляна”, „Централна автогара”, „Военна академия”, „Орландовци” и в др. райони на София. Създаването на общинската система се реализира по проект, финансиран по програма „Балкани - Средиземно море”, по която Столичната община получава 500 000 евро за анализи, закупуване и монтиране на сензорите и разработване на модел за справяне със замърсяването на въздуха.

Такава борба водят още Солун, Никозия, Тирана и Скопие, които също ще използват средства по тази програма.

„При нас единственият замърсител, който остава над нормите, въпреки че дните с превишения значително намаляват, са фините прахови частици. Тези станции ще измерват и ФПЧ 10 и ФПЧ 2,5”, добави още Фандъкова и добави, че 70% от гражданите смятат, че трябва да участват в процеса по опазване чистотата на въздуха като оставят автомобилите си у дома.

Попитана дали информацията от сензорите ще бъде достъпна и по спирките на градския транспорт, кметът отговори, че в момента се проучва тази възможност, но те ще са достъпни онлайн и чрез мобилно приложение.

Венелин Гърбов, който е представител на фирмата – разработчик на сензорите, каза, че те са изцяло българска разработка, а самите устройства са поставени в т.нар. „активни защитни обвивки”, които не позволяват през лятото да прегряват и поясни, че станциите са снабдени с няколко сензора, които мерят различни показатели.

„Имаме сензори, които мерят много фини концентрации и високи такива. Има много изключителни нововъведения, спрямо аналогичните реализации в световен мащаб, този сензор е направен чисто за нашите условия в България и така тя ще е икономически много по-ефективен. В момента мерим озон, азотен диоксид, въглероден окис, серен диоксид, фини прахови частици и метео данни като влажност, налягане и температура. Към тях смятаме да добавим и сензорите за слънчева радиация, както и за посока и скорост на вятъра, за да може да предвидим накъде отива или идва замърсяването”, обясни Венелин Гърбов.

Директорът на Дирекция „Климат, енергия и въздух”, създадена през 2017 г. в общината Теодора Полимерова посочи, че основните замърсители в града ни са транспортът и битовото отопление.

Тя каза, че по две програми ще бъдат подменени старите отоплителни уреди. Очаква се да бъдат подменени 50 000 стари печки в следващите три години.

Полимерова каза още, че има намаляване на фините прахови частици. "2018 г. спрямо 2017 г. броят на дните с превишения на фини прахови частици намаляват с 17%, а 2019 г. спрямо 2017 г. намаляват близо с 45%", отчете тя.

На снимката: Сензор за мониторинг на качеството на въздуха, източник: БГНЕС

Нова система информира за мръсния въздухИнформационната система предоставя възможност за преглед на данни в реално време

Мръсен въздух, шум и трафик – това гневи най-много софиянциНай-образованите живеят в центъра и източните квартали, най-недоволни от доходите са в северните райони