Активистите от "Спаси София" внесоха днес в Софийска градска прокуратура нов сигнал, свързан с ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Според организацията съществуват съмнения за извършени сериозни нередности, касаещи срока на изпълнението на обекта и качеството на извършената работа.

От "Спаси София" разполагат с официални документи, удостоверяващи, че строителят е получил 86 дни призната отсрочка. През този период строителният надзор и Столичната община, в качеството си на възложител, са одобрили съставянето на Акт 10 за спиране на строителството поради "лоши метеорологични условия" и "интензивни валежи" обектът би трябвало да е замразен.

Справка на НИМХ за тези периоди показва, че съществени валежи или отрицателни температури е имало през около половината от одобрените дни. Като пример дават 31 дни, признати за дъждовни през юни и юли на 2018 г., от които само през 16 има валежи над 5 л/кв.м., при положение, че валежите под 20 л/кв.м. не се смятат за интензивни.

"Традиционно през летните месеци по-голямата част от валежите са краткотрайни и често са в края на работния ден или в тъмната част на денонощието, когато не се извършват строителни дейности. НИМХ разполага с данни и за почасовите валежи, от които може да бъде установено, че не са налице валежи през целия ден. Логично е да се очаква, че строителните дейности не е трябвало да бъдат спрени за целия ден", обясни Светлозар Алексиев от организацията.

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира сигнала на “Спаси София” и обясни, че строителният надзор е признал 31 дни с лошо време през летния сезон с Акт 10.

"Не разбирам, ако е имало сигнал на 28 декември, той да се споделя днес", заяви тя.

"Ясно е, че е предизборна кампания за местните избори през октомври, ясно е, че участват в нея, защото за мен не ми звучи достатъчно сериозно и отговорно към гражданите. Ако на 28 декември си имал сигнал, ако нямаш доверие и го дадеш на възложителя – дай го на ДНСК, това е органът, който може да наложи акт при спрян Акт 10", обясни още Фандъкова.

От друга страна, според кмета, надзорът е признал два пъти по-малко дни, отколкото е поискал изпълнителят, защото е изискана информация от НИМХ. "Така, че всеки ден , който е признат, имам уверението, че е дните са признати на базата на такъв документ".

Всички обвинения, според кмета, са част от предстоящата предизборна кампания, като целта им е да се изваждат обвинения "на час по лъжичка". На въпрос дали активистите се явяват политически опонент, Фандъкова заяви, че не иска да коментира "Спаси София".

От строителният надзор обясниха, че са подписали акт 10 и никой не е работил в студа. Според тях внесените в прокуратурата сигнали от неправителствена организация са стандартни обвинения.

Снимка: БГНЕС