Като многоръкия индийски бог Шива е била при издигането на небостъргача „Златен век” арх. Весела Мирянова – изпълнителен директор на строителната компания „Артекс“ и съпруга на собственика арх. Пламен Мирянов. Дамата освен строител, се явява проектант чрез фирмата „Артекс Проект“, а за капак и строителен надзор чрез „Строй контрол инженеринг“.

Това се оказа и едно от драстичните нарушения, които Дирекцията "Национален строителен контрол” (ДНСК) е установила при последната проверка, стана ясно от обясненията на нейните шефове.

„С други думи тя контролира себе си, както по отношение на проектите, така и по строителството.“, обясни арх. Петър Духленски, зам.-директор на ДНСК. По думите му се разбира, че конфликтът на интереси започва през 2013-та година. А защо досега грубото законово нарушение не е установено, той оправдава с това, че предходните проверки са били по конкретни сигнали относно законността за първото разрешение за строеж. За това нарушение на Мирянова санкциите са в размер между 30 и 150 хиляди лева.

Отново при проверката през миналата седмица, ДНСК разкрива и отклонения от одобрените строителни книжа по отношение на конструкцията. Не са изпълнени отвори, предвидени за достъп до подземните гаражи, което означавало, че явно колите ще стигат по друг начин в подземието – това трябвали да се отстрани като несъответствие. Друго нарушение е необезопасен съседен изкоп, който също се ползва от същата фирма, както и липса на предпазна мрежа на обекта.

По този повод, ще бъде издадена заповед за частично спиране на строежа за допуснатите отклонения. Глобата за тези нарушения отново е със символичен за „Артекс“ размер  от 1000 до 10 000 лева.  Спирането на строителните дейности пък ще засегне основно подземните нива, където са открити и разминаванията.

Странното е, че при предишните 4-5 проверки от ДНСК на строежа на „Златен век” всичко се е оказвало „тип топ”. Скандалът „Апартаментгейт”, в който „Артекс” се оказа твърде щедра към  половин дузина представители на властта, начело с втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, обаче постави във фокуса на общественото внимание компанията. И явно заостри вниманието на дирекцията за строителен надзор.

В същото време ДНСК така и не успя да даде категоричен отговор дали небостъргачът, изграждан в столичния квартал "Лозенец", има валидно строително разрешително в момента. Оглавяваната от арх. Иван Несторов дирекция беше принудена да вземе отношение след като в сряда главният архитект на София Здравко Здравков прехвърли в нейния двор спорния казус за редовността на строежа.

Той заяви, че срокът на строителното разрешително е бил до ноември 2017 г. и е можело да се презавери до ноември 2018 г., но това не е направено. В същото време обяви, че ДНСК трябвало да каже дали високата сграда се изгражда с валидни документи.

Оглавяваната от арх. Иван Несторов дирекция обаче също не пожела да вади кестените от огъня и прехвърли решението за валидността на разрешението за строеж на съда, който бил сезиран за случая от инициативния комитет на граждани от "Лозенец".

В същото време от ДНСК увериха, че макар и с нарушения строежът е законен, тъй като за него има издадени строителни книжа. И въпреки че според главния архитект Здравков той не е удължавал или презаверявал строителното разрешително за "Златен век", според директора на ДНСК арх. Иван Несторов все пак го е направил. И се аргументира със съдебно решение за друг строеж.

 "Има практика на Върховния административен съд (ВАС), който е издал решение за подобен казус в Бургас. В решението се казва, че с всяко допълване на разрешителното за строеж срокът му автоматично се удължава", заяви Несторов. След това по аналогия с бургаския случай приложи съдебната практика за небостъргача на "Артекс".  После напомни, че последната заповед на Здравков за допълване на разрешителното е от август 2018 г.  С нея одобрената като бизнес сграда, „Златен век“ се предлага като небостъргач с ателиета.  "Налице е валидно разрешение за строеж, тъй като то е допълнено със заповед за изменение на проекта", констатира Несторов.

Версията му обаче се отхвърля от Здравков, който ден по-рано обясни, че заповедите за изменение на проекта не касаят срока на разрешението за строеж. В същото време Несторов твърди обратното, позовавайки се не на текст в ЗУТ, а на съдебна практика.

 Несторов няколко пъти каза, че държавният строителен контрол не може да каже дали разрешението за строеж е валидно, тъй като това трябвало да посочи съда, който бил сезиран от недоволни граждани. "В момента съм в съдопроизводство. Тече и прокурорска проверка", оправда се Несторов.

И не успя да назове конкретен срок, в който изтича строителното разрешение за „Златен век”, на чиято ограда виси информационна табела със срок на приключване на обекта 2017 г.

Според "Артекс" сградата "Златен век" има разрешение за строеж до 11 януари 2020 г. Те се позовават на промяна в ЗУТ, внесена от депутата от ГЕРБ Александър Ненков, и гласувана от съпартийците му в началото на 2017 г. Според нея строежите от първа и втора категория имат разрешения за строеж, валидни 10 години от започването на строителните работи. В случая със "Златен век" те са започнали на 11 януари 2010 г.

Така небостъргачът се явява заварен случай за прилагането на закона. Според писмо от зам-регионалния министър Валентин Йовев, цитирано от главния архитект Здравков в документ за изменение на проекта, новият текст трябва все пак да се приложи за заварения случай на "Артекс". 

В сряда обаче Здравков посочи, че това не може да стане. Няколко дни преди това вносителят на поправката Ненков обяви, че законът не действа със задна дата. Същото каза в четвъртък и Иван Несторов, цитирайки "Цветан Цветанов и други уважавани юристи". Въпреки това шефът на ДНСК цитира 2020 г. като срок на валидност на строителното разрешително, позовавайки се на документа на главния архитект.

На въпрос дали смята, че заповедта на главния архитект за допълване на разрешителното е законна, след като се позовава на текст от ЗУТ, който е неприложим за "Златен век", Несторов отговори: "Ние сме контролен орган, но работим по документи. Само главният архитект може да издава тези документи, а те се обжалват по съдебен път".

Обърканите обяснения на комисията за строителен надзор още повече разгневиха жителите на квартал „Лозенец”, които от самото начало водят битка срещу небостъргача.

"Становището на ДНСК от 28.03.2019 г. прилича по-скоро на акробатика достойна за цирк Балкански, отколкото за държавна институция", коментираха в писмо до медиите от инициативния комитет срещу изграждането на високата сграда на ул. "Златен рог" 10. Те отново поискаха спиране на строежа и привеждането му с изискваният на действащия устройствен план за района, който допуска сграда с височина до 26 метра.

"Невярно е твърдението на архитект Несторов, че съдът е ангажиран да каже дали сградата е законна или не. Съдът е сезиран с жалба, която иска от съда да застави ДНСК да се произнесе по законността на строителството", допълниха от инициативния комитет. Те настояват за оставката на директора на ДНСК арх. Несторов заради бездействието на институцията по отношение на "Златен век". Небостъргачът обаче вече се е извисил над квартала и едва ли ще бъде спрян, убедени са жителите на "Лозенец".

 

 

 

 

ДНСК: "Златен век" е законен, но съдът има последната думаШефът на комисията се позовава на сходен случай в Бургас

Прехвърлят като горещ картоф разрешителното за небостъргача "Златен век"Столичният архитект Здравко Здравков прати топката в полето на ДНСК, там умуват до края на седмицата