Строежът на небостъргача "Златен век" в елитния столичен квартал "Лозенец" забърка във водовъртеж политика, бизнес и обществено мнение. И за пореден път засили съмнението, че законите у нас често се оказват врата в полето. 

Компанията "Артекс" без проблеми избута 17 от предвидените по проект 34 етажа, въпреки недоволството на местните жители, притеснени от задаващата се огромна сянка и кошмарен трафик, когато сградата се засели. По документи всичко беше обявено за изрядно, а инициативният комитет на протестиращите почти се беше примирил.

Медиите се изказваха за бъдещият небостъргач по-скоро хвалебствено, отколкото критично.

Идилията обаче рухна с гръм и трясък, когато стана ясно, че същата фирма "Артекс" е уредила с подозрително евтини и в същото време твърде луксозни и хубави апартаменти втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов и още куп хора от властта. Гръмна Апартаментгейт! И спешно започна търсене на изкупителна жертва.

Изведнъж общественото мнение, а след него и силните на деня, разпънаха на кръст компанията, хвалена като една от най-добрите в бранша като качество на построените сгради. С други думи, палачинката се обърна.

Всички се сетиха как "Златен век" е заченат в грях през 2007 г., когато получава първото си разрешително за строеж  от предишния главен архитект на София Петър Диков, броени часове преди да влезе в сила новото ограничение за максимална височина до 26 метра за всички нови сгради в квартал „Лозенец”. 

Появиха се съмнения, че цял закон е бил прокаран в парламента, за да може да се удължи срока на строежа и да бъде спестена таксата от 300 000 лева на строителя. Завихри се буря, която разтресе държавата.

Много скоро политическият рикошет удари тежко "Артекс". В края на март топката попадна в полето на Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК), чийто шеф - Иван Нестеров твърдеше, че "Златен век" е законен, защото има редовно издадени строителни книжа. Изтекли ли са те, обаче трябвало да каже съдът.  Там някъде, между поисканите срещи с премиера Бойко Борисов и задаващите се оставки във властта, за първи път ДНСК  установи съществени нарушения по строежа на небостъргача. 

Освен технически нередности, които могат да се отстранят лесно, се появи и любопитното обстоятелство, че съпругата на собственика на компанията Весела Мирянова е едновременно , освен проектант и изпълнител, също и надзорник на обекта. Така след като премиерът се усъмни колко законен е строежът, от строителния надзор изведнъж съзряха нарушения, които при многобройните проверки дотогава изобщо не бяха забелязвани. 

И градежът на небостъргача спря! 

Само за две седмици "Златен век" извървя пътя от "Осанна!" до "Разпни го!". А протестите пред небостъргача замряха, изненадани от неочаквания обрат. 

В заповедта за спиране на строежа въпросът валидно ли е, или не разрешителното за строеж, пак остана забулен в мистерия. ДНСК пробваха номера "и вълкът сит, и агнето цяло", като се опитаха да прехвърлят превърналия се в горещ картоф казус в скута на главния архитект на София Здравко Здравков, напомняйки, че той не е предоставил писмено становище.

На свой ред той опита да се измъкне като обясни, че не е удължавал срока на разрешителното, но не е предоставял на ДНСК своето писмено становище дали "Златен век" е в нарушение със закона, защото не  е длъжен да го прави. 

И се оплете в още по-трудни обяснения, когато стар запис по БНТ от 2018 г.  показа как той смело твърди, че строежът има разрешително до 2020 г. Толкова смело, колкото сега твърди, че е невалидно.

В крайна сметка "Златен век" замръзна на своите 17 етажа, докато казусът се размяташе в предизборните препирни. Голямата въпросителна е обаче какво ще се случи след 26 май.  От компанията са убедени в своята правота и са сигурни, че ще съборят забраната на ДНСК в съда. За да подновят с пълна сила строежа, обявен от столичния кмет Йорданка Фандъкова като крайно неуместен за това място.

Хората в квартала пък вече подозират, че възтържествувалата справедливост ще се окаже твърде кратка и за политическа употреба.

И предполагат няколко варианта за развръзка.  Собствениците на "Артекс" изведнъж ще прозрат, че им харесва идеята вместо на 34 етажа, строежът да секне на 17, за да бъдат щастливи хората в квартала. Проблемът в този случай са продадените на "зелено" апартаменти и ателиета, които по първоначалния проект трябваше да бъдат офиси. 

Другият сценарий е "Златен век" да извиси снага в пълния си блясък. Така 34 етажа ще доказват, че в България винаги има начин да успееш, ако заложиш на "правилната карта". 

Има и трети вариант, който обаче изглежда абсурден за родните нрави, а и практически неизпълним. Строежът да се обяви за незаконен и да се събори.

Иначе каква роля ще играят основните действащи лица е лесно да се прогнозира.  ДНСК и архитект Здравков ще чакат съдът да се произнесе, за да си измият ръцете с неговата воля. 

Политиците ще се замерят с казуса, всеки според своята изгода. А за обществото ще остане голямото чудене кой и как решава коя истина тежи повече.