Ден след като главният архитект на София Здравко Здравков се усъмни, че разрешителното на компанията "Артекс" за строежа на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" още  е валидно, от  Дирекцията за национален строителен контрол се заеха да коментират казуса. 

Шефът на ДНСК арх. Иван Несторов обаче даде доста мъгляво обяснение за резултата от проверката на строящата се до хотел „Маринела” гигантска сграда.  

От думите му стана ясно, че строежът по принцип е законен, но има отклонения от одобрените проекти, които са установени при проверката. Освен това само съдът можел да каже дали разрешителното за строеж вече е изтекло.

 „Строежът е законен, защото има законно издадени строителни книжа. Изтекли ли са те, трябва да каже съдът“,  каза арх. Иван Нестеров.

На въпроса на какво се позовава, за да каже, че сградата е законна, той показа тълкувателно решение на Върховния административен съд за сходен случай в Бургас. И цитира ЗУТ, в който пише, че разрешението за строеж се удължава автоматично с допълнение на разрешението от главния архитект. Последното допълване от арх. Здравко Здравков е от 6 август 2018, което автоматично удължавало срока.

В същото време арх. Несторов заяви, че случаят със "Златен век" е уникален за цяла България.

"Арх. Здравков казва, че според него сградата е изгубила правно действие, тъй като едногодишният срок за право на строеж с всички удължавания е до ноември 2018 г. Аз съм съгласен с него, но има практика на ВАС за подобни казуси, където съдът се е произнесъл, че с всяко допълване на разрешението за строеж, автоматично се удължава и срокът на разрешението на строеж, обясни началникът на ДНСК.

Нестеров обаче отново не отговори докога е удължен срокът с този административен акт. И пак прати топката в полето на съда, който трябвало да се произнесе законен ли е сам по себе си административния акт, издаден от Здравков,

Иначе тезата на Нестеров гласи, че щом съдът не го е отменил, значи е законен. До този момент 4 или 5 проверки са правени от ДНСК и не са установили проблеми. 

Късно в сряда от "Артекс" също публикуваха във Фейсбук свое становище, че строежът на "Златен век" е напълно редовен.

 

 

 

 

Прехвърлят като горещ картоф разрешителното за небостъргача "Златен век"Столичният архитект Здравко Здравков прати топката в полето на ДНСК, там умуват до края на седмицата