Въпросът законен ли е строежът на небостъргача „Златен век” от компанията „Артекс” се превърна в горещ картоф след скандала „Апартаментгейт.
Спорът е дали разрешението за строеж все още е валидно или вече е изтекло. Днес главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че той не е подновявал разрешителното и прехвърли топката в полето на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК), в чиито правомощия е да се произнесе дали извисилият се вече гигант до хотел "Маринела" се строи законно.

Пред комисята по архитектура и градоустройство към Столичен общонски съвет, Здравков представи в хронологичен ред историята на най-обсъжданата сграда през изминалата седмица - "Златен век", макар и да остави някои въпроси без отговор. 

Разрешенето за строеж на едно от най-атрактивните места в столичния квартал Лозенец е издадено през 2007-ма година от предишния главен архитект Петър Диков като офис сграда, т.е. с обществен характер, но и с височина над 26 метра.

Любопитното е, че разрешението е дадено два дни преди да взлезе в сила изменение в закона, което забранява на това място да се строи сграда по-висока от 26 метра или т.н. небостъргач. Това е обяснението на днешния главния архитект на столицата за други небостъргачи в центъра на София - например "стъклената сграда" на пл. "Македония", срещу които роптаят повечето софиянци. 

Разрешението за строеж на "Златен век" към момента на издаването му е с валидност 5 години. През 2010-та година е издаден Акт 2, т.е. строителните дейности би трябвало да започнат, но това така и не се случва.

Съответно през 2012-та година, инвеститорът пуска заявление, за да го презавери и молбата му е удолетворена. Фирмата, която получава удължаване на разрешението е "Кристела", която по-късно ще стане част от "Артекс". С писмо тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков уверява арх. Здравко Здравков, че той може да удължи срока, макар още да не е изтекла валидността на предишното разрешение. 

В периода 2017 - 2018-та година се случват няколко важни неща, касаещи "Златен век": 

- В края на януари 2017-та година, Народното събрание финализира промяна в Закона за устройство на територията (ЗУТ), чрез който разрешителното на строежите от 1-ва и 2-ра и 3-та категория( в която попада и "Златен век") се удължава от 5 на 10 години. В този момент разрешението за строеж на "Златен век" е изтекло, но важи т.н. гратисен период от една година. Т.е. "Артекс" следва дазагуби правата си за строителство през ноември 2018-та година. 

- На 21-ви март "Артекс" в лицето на Пламен Мирянов оттегля молбата си за презаверяване на разрешителното заради "предстоящи промени в нормативната уредба", явно разчитайки на промяната в закона, и иска обратно 260 000 лева, внесени от "Артекс" за второто удължаване. Месец по-късно общината прекратява презаверяването на строежа и връща "таксата" от близо 300 хиляди лева на компанията.

- Междувременно текат и промени в самия инвестиционния проект на "Златен век". По думите на главния архитект Здравков, инвеститорите били много настойчиви, получавал включително и смс-и от тях. С какво съдържание, той не каза, но "не са Псалм 91". Инвестицонният проект преджиждат административна сграда с офиси тип "open space". "Артекс" пожелали да я променят фиункциите на небостъргача на жилищна сграда. Накрая архитект и инвеститор си стиснали ръцете на "ателиета", които сами по себе си пак са жилища - имат бани, спални и др. 

- За промяна в инвестиционния проект архитектът се позовава на получено тълкователно становище от зам.-министър Валентин Йовев, в което се твърди, срокът за строеж за "Златен век" вече е ноември 2020-та година с оглед на приетите промени в ЗУТ. Което е нелогично, защото в закона изрично, пише, че новият срок важи за нови разрешителнии не важи със задна дата. Т.е. "Златен век" не би трябвало да се облагодетелства от удължаването на срока, а да заплати нова такса при хипотетично поредно забавяне. Въпреки че тълкователното решение касае срокът на строежа, а не функциите му, Здравков го взима предвид, за да измени инвестиоционния проект.

Така от офис сграда със срок за строеж до 2018-та година, "Златен век" се превръща в сграда с "ателиета" и срок 2020-та година. На многократните въпроси към него защо е взел предвид становището на Йовев, Здравков така и не отовори. Становището е в отговор на въпрос от инвеститора - Пламен Мирянов. В същото време настоящият регионален министър Петя Аврамова обясни, че становището на Йовев изобщо няма задължителен характер, което още повече засили кашата около казуса.

Заради неясна законност на строежа в Лозенец, инициативен граждански комитет подава жалба до Здравков, а той праща сигнал до ДНСК. Те от своя страна проверяват обекта и на 30 януари миналата година обявяват, че не са установили никакви нередности. 

Важно е да се отбележи, че шеф на ДНСК е арх. Иван Нестеров, който е в екипа на арх. Петър Диков, дал зелена светлина за "Златен век".  

Сега ДНСК трябва да се произнесе отново законно ли е строителството на "Златен век", или не. Нещо, което комисията вече направи, но когато скандалът "Апартаментгейт" още не беше избухнал. Ситуацията вече е коренно различна, защото се търси изкупителна жертва за спорния небостъргач, който вече накара втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов да напусне парламента.