Тежкотоварен автомобил е започнал да изнася машините от  "Тренд фешън текстил" в Кричим. Това съобщиха пред Trafficnews.bg бивши шивачки от фалиралата фирма. Припомняме, че предприятието се прочу, след като преди повече от година пусна служителите на двата си цеха в Кричим и Раковски в "платен престой". След това започна и производство по обявяване на несъстоятелността на фирмата. В резултат, върху имуществото бе наложен запор, а преди по-малко от месец производството бе прекратено. 

Рано тази сутрин тир паркирал в двора на производствената база в Кричим и започнал да товари техниката. На място се събрали бивши шивачки, които подали сигнал в полицията. По думите им, превозът бил нает от бившия собственик на предприятието Кристоф Ниц. Отзовалите се служители на РУ-Стамболийски се погрижили да не възниква напрежение между служителите и шофьора, обясниха от пресцентъра на МВР. Установени са представители на фирмата, работниците, които товарили машините в камиона, както и служители на частна охранителна фирма. Обстановката в момента е спокойна, допълват от полицията. За случая е уведомена прокуратурата, под чието ръководство е започнала проверка по случая.

След подадения сигнал техниката била свалена и върната в цеха. По непотвърдена информация машини се изнасят и от цеха в Раковски. Тежкотоварни возила са били забелязани от служители да товарят техника през последните няколко седмици. Сигнал обаче не е подаден.

Както вече ви разказахме, задълженията на фирмата възлизат на над 7 млн. лв. Неплатежоспособността на "Тренд фешън текстил" е обявена още през месец ноември 2018 година. Производството по несъстоятелност бе спряно Пловдивския окръжен съд преди няколко седмици, когато някои от бившите шивачки се обърнаха към медии и институции с отворено писмо.

Шивачките все още не са получили възнаграждания за последните два месеца от трудовия си стаж в предприятието, нито пък обезщетение за неспазено предизвестие. Паралелно с това те бяха поканени да попълнят заявление за прекратяване на трудовия договор от страна на служителя поради неизплащане на заплати. Последваха срещи с институции и омбудсман, а повечето от бившите служителки се озоваха на борсата по труда. Някои от тях обаче останаха назначени във фирмата до последно, твърдят колежките им.

Фалиралата "Тренд фешън" - с над 7 млн. лв. задължения, активите - едва 500 000 лв.Според закона фирмата следва да предостави необходимите документи в едномесечен срок

Междувременно, по молба на управителя Кристоф Ниц, стартира и производството по несъстоятелност. В молбата си към Пловдивския окръжен съд от дружеството посочили, че търговецът е натрупал непогасени изискуеми задължения към кредиторите си по отделни търговски сделки. Над 5 000 000 лв. били задълженията към австрийската фирма "Тренд фешън текстил", която е и едноличен собственик на капитала на предприятието със седалище Кричим. Част от тях били отпуснати по договор за заем, а над 4 милиона били задълженията, отнасящи се до предплатена от страна на австрийското дружество, но неизработена продукция. Задълженията към други лица възлизали на над 1 милион лв. Същевременно обаче материалните активи на предприятието възлизали на по-малко от 500 000 лв. Изискуемите вземания към трети лица били едва около 30 000 лв.  

В началото на месец април в Окръжен съд постъпила втора молба от временния синдик Борис Борисов. Той поискал производството да бъде прекратено, поради невъзможност от страна на предприятието да бъдат заплатени разноските по него. Борисов посочва в молбата си, че извършва разходи за собствена сметка и наблюдава недобросъвестно поведение от страна и на кредиторите и на ръководството на фирмата. Преди да входира молбата си, съдът два пъти определял срок за погасяване на разноските по делото в размер 7 000 лв. Те обаче не били внесени. Така, на последното си заседание на 9 април, магистратите спират производството по несъстоятелност. 

Законът дава възможност на кредиторите и заинтересованите лица да подновят производството в едногодишен срок. За целта те трябва да предплатят разноските или пък да докажат, че дружеството притежава достатъчно бързоликвидно имущество. 

„Съдът е принудил синдика да предаде документите. Няма информация дали са налични. Не желая ние като работници да бъдем изнудвани едва ли не, да плащаме съдебни разходи по делото”, пише още в отвореното писмо.

Според Търговския закон в случаите, когато наличното имущество е недостатъчно за покриване на началните разноски и ако разноските не са предплатени съдът обявява неплатежоспособността, съответно свръхзадължеността, налага необходимите законови мерки и спира производството. Такъв е случаят и с „Тренд фешън”. Съгласно българското законодателство, фирмата следва да прекрати трудовите правоотношения на работниците в едномесечен срок от вписването на решението. Работодателят трябва и да изпрати уведомления за това до съответната териториална дирекция на НАП, да издаде необходимите документи за трудов и осигурителен стаж и осигурителен доход. В едномесечен срок трябва да бъдат изготвени и справките на лицата с право на гарантирани вземания от държавния фонд.

Бивша служителка на производствената база в Раковски е успяла да щракне обстановката в цеха през последния си работен ден миналата година. Дали машините са на мястото си и днес - тепърва ще бъде установено: