Ден след като в София до новострояща се сграда в кв. Младост бе открито взривно устройство, в пловдивския квартал Тракия жители протестираха срещу презастрояването на района. Омбудсманът Мая Манолова също бе на място и се запозна с жалбите на гражданите. 

Гражданите твърдят, че  са открили множество нарушения съпътстващи издаването на строителната документация за комплекс "Гербера" и настояват за щателна проверка от ДНСК и прокуратурата. "В продължение на пет месеца пускаме жалби до различни инстанции и получаваме отговори само проформа. Не се извършва задълбочена проверка по документацията и затова се принудихме да се обърнем към г-жа Манолова" , коментира за TrafficNews.bg Здравко Ранделов от Инициативния комитет. 

"Районът остава без зелени площи и без паркоместа. Тук само след няколко месеца ще има междусъседски войни и то жестоки" е мрачната прогноза на Мария Бонева. Според живеещите в съседство огромният комплекс няма достатъчно паркоместа и проблемът ще бъде огромен в бъдеще. 

"Децата ни няма къде да си играят. Искат да унищожат и градинките, за които ние се грижим. От пет години живеем в мръсотия и прах. Само преди няколко дни на един от паркингите такси е блъснало малко дете, защото районът не е осветен" коментира млад мъж. 

Строителни експерти запознаха омбудсмана с нарушенията, свързани със строежа на огромния комплекс. Според първоначалния проект, той е с различна етажност, която варира от 3 до 11, като телата, които са в съседство с комплекс „Испански къщи” са с височина 3 и 5 етажа. В последствие обаче без съгласието на живеещите в комплекса, етажността е променена и в момента на бул. Освобождение”, източно от кметството на „Тракия”, се издига „Китайска стена” от 11- етажни постройки.

В последствие на база скица – виза е променена етажността в комплекса и е добавена още една сграда и няколко гаража. Така застроената площ нараства с близо  5 000 кв.м. спрямо заложените  14 900 кв.м. РЗП, за които няма данни да е платено право на строеж на Община Пловдив и няма данни изобщо да е отстъпвано право на строеж!

Засегнатите граждани адресират жалбите си до РО „НСК” – Пловдив, РДНСК – ЮЦР, ДНСК, МРРБ – Инспекторат и до Кмета на Община Пловдив. 

На протеста присъстваха зам. кметът по строителството инж. Димитър Кацарски и кметът на ЖР "Тракия" Костадин Димитров. "Няма нарушения при издаване на строителните разрешения. Общината е получила полагащото й се обезщетение като процент от жилищната площ на комплекса. Ако застроената площ бъде надвишена, общината отново ще бъде обезщетена" заяви Кацарски. 

Той припомни, че общината е спряла промяната на ПУП-а на района, която предвиждаше строежа на допълнителни три 7-етажни блока. 

"Ще изискам пълната документация от общината и РДНСК и ще направим комплексна проверка с екипа ми. за съжаление виждам, че нещата доста са напреднали. Подобни проблеми има в София, Варна, Стара Загора. Време е да се подходи кардинално и да се мисли за промяна в Закона за устройство на териториите, а не да тичаме след проблемите" заяви Манолова. Тя направи обход на целия комплекс, включително и край новостроящата се част, въпреки  че техническият ръководител на обекта отказа да я допусне на строежа. 

След срещата Манолова и представители на Инициативния комитет бяха поканени при зам. кмета Кацарски, за да се запознаят с документацията по строежа. 

Какъв е резултатът от срещата четете в TrafficNews.bg!

Реакциите по темата - в разширеното видео на ТРАФИК ТВ:

 Снимки: Руслан Йорданов