Днес отбелязваме Световния ден срещу цензурата в интернет. Денят се отбелязва от 2008 г., по предложение на неправителствените организации "Репортери без граници" и "Амнести интърнешънъл".
 
Целта е да се обърне внимание на нарушаването на свободата в мрежата. В тази връзка редовно се обявява списък с "враговете на интернет", в който се включват страни със силна цензура.

През 1860 година за пръв път е отслужена църковна служба на български език. Това се случва в Цариград. С това се поставя началото на борбата за църковна независимост и отделянето на българската църква от гръцката патриаршия. Събитието остава в историята като Българския Великден.

По това време българите се намирали в остър конфликт с католическите домогвания на Изток. Те трябвало да лавират между всички велики сили, да се борят с могъщата патриаршия, наследник на византийското минало и предпазливо да заобикалят Високата порта.
 
През 1894 година започва продажбата на Coca-Cola в бутилки. Напитката е изобретена в Кълъмбъс, Джорджия, от д-р Джон Пембъртън първоначално като комбинация от вино и кокаин, наречена Кока с френско вино на Пембъртън. В началото тя е продавана като лекарство срещу главоболие по пет цента на чаша в автоматите за газирани напитки, които стават популярни в САЩ по това време. След забраната на алкохола в Джорджия през 1886 виното в рецептата е заменено с безалкохолен сироп. Първите кутии с кока-кола се появяват около 60 години след бутилките. По това време в САЩ се смята, че газираните напитки са много полезни за здравето. 

През 1981 госина явлението Фотоелектретно състояние на веществата е вписано като откритие на акад. Георги Наджаков в Държавния регистър за открития. Построяването на фотокопирната техника става възможно благодарение на откритието на българския учен, направено през 1937 година. Той е роден през 1897 в гр. Дупница. Завършва физика и математика през 1920 в Софийския университет. Специализира в Париж в лабораторията на Пол Ланжвен и в Сорбоната при Мария Склодовска-Кюри.

Академик Георги Наджаков е създателят на Физическия институт при Българската академия на науките. Негови откритията в областта на физиката са още фотоволтаичния ефект при диелектрици и полупроводници, признат като ефект на Наджаков – Андрейчин, ланжвеновите йони, латентния фотографски образ и други. 

През 1989 година Тим Бърнърс-Лий представя идеята си за World Wide Web. Днес той е директор на консорциума W3C (World Wide Web Consortium), който създава различни стандарти за WWW.

През март 2000 година списанието Times включва Тим Бърнърс-Лий в списъка на „100-те най-важни личности на 20 век“. На 15 април 2004 година става първият получател на новоучредената награда „Награда за технология на хилядолетието“. Същата година е посветен в рицарство от кралица Елизабет II и му е дадена наградата Орден на Британската империя.

Рожденици на 12 март са американската актриса и певица Лайза Минели, музикантът, текстописец и един от основателите на групата Айрън Мейдън Стив Харис, футболистът Димитър Младенов, волейболистът Боян Йорданов, поп-фолк певецът Галин и други.