6600 години – толкова ще трябва на пловдивското село Строево, за да има асфалтирани улици. Тези изчисления са направени от жители на селото, което се намира на 10 км от Пловдив и е в рамките на община „Марица”.  Стряскащото изчисление е направено на база сравнение с дейностите, които са направени там през последните 30 години, а именно  - 0,1 км или 100 метра положена асфалтова настилка на една от улиците.  

„Актуалното състояние на улиците е потресаващо, както в сухо, така и в дъждовно време, също и при сняг. Липсва канализация, липсва асфалт, липсват тротоари на страшно много места, и т.н и т.н., а институциите са тотално абдикирали. За 30 години са направени 100 метра асфалт. Според "Общинския план за развитието на община "Марица" 2014 - 2020г. (страница 91-ва), в Строево има 22 км улична мрежа. Ако за 30 години са асфалтирани 100м (0.1км) и продължи да се работи със същото темпо, то улиците в селото ще се асфалтират след... 6600 години. Не желаем да живеем повече в такива условия, децата ни не са длъжни да дишат прахоляк, или да трябва да газят в калта! Настояваме за най-базисните неща -  канализация, чист въздух, асфалт, тротоари”, пишат хората от селото.

От няколко дни там е монтирана и станция за измерване на въздуха към проекта airbg.info, който е с немски произход от Щутгарт и набира доста голяма популярност.

„На замерванията на въздуха от определени часове от последните дни, може да се види пик на замърсяване в диаграмите около 18 часа всеки ден. Вероятната причина - прахолякът, който се вдига от улиците в час пик, тъй като настилка липсва, или е разровен чакъл и пепел. А зимата идва и данните ще са много по-жестоки”, продължават нашите читатели.  Те смятат, че община „Марица” напълно е абдикирала от задълженията си и не търси нужните механизми и лостове, за да се решат проблемите на населените места в общината.

Свързахме се и с кмета на община „Марица” Димитър Иванов, за да го попитаме какви средства са инвестирани в селото, както и какви проекти се предвижда да се реализират в близките години.

По думите му само в Строево са инвестирани близо 1 милион лева, а скоро предстои там да се направи и нова детска градина. Около 200 000 лева са дадени за полагането на чакъл на голяма част от улиците в селото.  Над 600 000 лева са били вложени за ремонта и изграждането на подпорна стена край напоителния канал на Строево, заради който е можело да се наводни селото.  Ремонтирани са училището и читалището.

„Средствата никога не стигат. Носи ни се славата, че сме „най-богатата” община, но далеч не е така. Ние сме богати с децата си... От 150 милиона лева, които вкарваме в централния бюджет, ни се връщат 8 милиона лева за издръжка на администрациите на 19 села, в които има детски градини, училища, кметства и други служби. Цялата общинска пътна мрежа е 660 км, а дадените ни средства за поддържането им е 80 000 лева…  Само улицата, която асфалтирахме в Строево струва 50 000 лева”, каза Иванов. Той обясни, че капиталовата програма на община „Марица” е 4 милиона лева, с които се изграждат пътища, училища,градини, паркове и детски площадки в 19 села.

„В Строево започваме да изграждаме нова детска градина, тъй като сегашната не отговаря на изискванията и децата може да останат без градина. Само там инвестицията е 600 000 лева. Питайте строевци, кое е по-важно децата или улиците? Ако смятат, че са по-важни ще направим тях”, лаконично завърши Иванов.

Естествено, предоставихме въпроса на кмета на общината към инициативната група от селото, която се свърза с нашата редакция.

Според тях част от нещата, които са казани от кмета на „Марица” не отговаря на истината. По думите им през последните години е имало частично засипване на чакъл на улиците, като гръмна и скандал, че самите насипи са били с отпадъци от мина „Влайков връх”, което противоречи на европейското законодателство.

Въпросните 650 000 лева, които били дадени за изграждането на инфраструктура, която да предотврати наводнения в селото, всъщност били по европейска програма. Проектът бил спечелен още от предишния кмет Запрян Дачев и то в размер на 1 милиона лева. След това обаче била наложена корекция, а сумата била усвоена в мандата на Иванов.

Хората обаче останаха обидени от въпроса на кмета към тях, а именно –„Питайте строевци, кое е по-важно децата или улиците?”

„Въпросът на кмета е меко казано циничен и не прилича на въпрос на лице, занимаващо се с политика, а още повече избрано за кмет. Как може да се заведе дете в „новата детска градина” при 60 см локви, кал или преспи сняг? Прахолякът, който се вдига се диша от същите тези деца, което може да доведе до тежко увреждане на здравето им. Нека и ние го попитаме – кое е по-важно от здравето на децата ни?”, написаха хората от селото край Пловдив.

Ето и снимките на състоянието на улиците в селото, които ни бяха предоставени от нашите читатели:

Ето и старата детска градина, която не отговаряла на изискванията: