Зона със заведения, от които да има пряка видимост към Одеона и разкопките на римския Форум, ще бъде обособена на площад „Централен”. Тази идея ще присъства в концепцията на Община Пловдив, при поръчката за инженеринг на реконструкцията на площада. Въпросната зона ще бъде обособена върху т.нар. павилиони, които са от северната страна на Пощата.

Кметът Иван Тотев обясни, че  едва вчера са пристигнали документите от НИНКН, които регулират границите на Цар-Симеоновата градина.  Преди да се даде старт на процедурите обаче трябва да се вземат важни решения относно реконструкцията на подлеза на „Гладстон”. Община Пловдив вече пусна голяма обществена поръчка за ремонта на подлеза, който е в плачевно състояние. Оказва се обаче, че ремонтът на самите колони от двете страни на подлеза, изискват демонтаж на основни елементи, които ще направят невъзможна работата по площада.

Другата седмица трябва да се разбере дали е възможно ремонтът на подлеза да стане без тази процедура. След това ще стартират и тръжните процедури за проектанти и изпълнители. Намеренията на градските власти е е до пролетта да има строителни дейности по площада, за да е готов до 2019 година.

Реконструкцията ще бъде на инженеринг, като в движение ще се правят различните елементи на площада.  Проектантите ще имат пълната свобода да решат съдбата на площада.Те ще решат и дали фонтанът, известен като „Стружката”, ще остане пред Партийния дом. Със сигурност паметникът на Гюро Михайлов ще бъде преместен, като Общинският съвет ще реши къде да бъде позициониран той.

Освен нова настилка и осветление на площада, ще бъдат обособени и зони за различни културни мероприятия през 2019 година, за да може да се поставят сцени и инсталации. Паркингът на „Тримонциум” също може да бъде намален, за да се увеличи тротоарът.

Археологията и разкриването на западните пропилеи ще бъде заложено също в проекта, но той ще бъде оставен като подетап. Вероятно през 2019 година, паралелно с Европейска столица на културата, ще се разкрива археологията.

По първоначални разчети реконструкцията на площада ще струва около 9 милиона лева. В това число влизат и обновяването на тротоарите по „Цар Борис III Обединител” и пешеходна връзка с Голямата базилика.