Проучвателни разкопки на Небет тепе ще дирят нови факти около историята на Пловдив и крепостните стени на древния Филипопол. Екипът археолози, воден от София Христева и Камен Цонев, ще работи в следващите месеци в югозападната част на хълма, като са си поставили амбициозна програма.

Директорът на археологическия музей доц. Костадин Кисьов заяви, че има страшно много работа по обекта, още повече че е пълна мистерия какво ще се намери под изкопа. Последните разкопки там са през 80-те години на миналия век, но и те са били проучвателни и в един момент са спрени.

В екипа  участват учени от Регионалния археологически музей, ПУ, БАН, както и студенти и работници от общината.

Основната цел на археолозите ще е да намерят доказателства дали в действителност е имало наблюдателна кула над водохранилището, както и каква е била конструкцията на крепостната стена. Най-запазеният фрагмент от нея е от другата страна до заведението Рахат тепе. Там има запазена стена, която продължава почти до Етнографския музей.

На първо време изследователите ще трябва да разчистят огромната купчина с камъни, които са били складирани на мястото, а след това ще започне и проучване на няколко отрязъка със земя.

Геофизичните изследвания са дали някои аномалии, но докато не се стигне до тях, няма как да се разбере какво точно крият земните недра под Небет тепе, обясни доц. Кисьов. Детайлно проучване ще се направи и на всички исторически пластове, които ще намерят археолозите отдолу.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg