Спътникът "Orbiting Geophysics Observatory 1", или OGO-1, стартира мисията си през септември 1964 г., за да изследва магнитната среда на Земята и как нашата планета взаимодейства със слънцето. Сателитът събира данни до 1969 г., официално е изведен от експлоатация през 1971 г. и оттогава безшумно се движи около Земята по силно елиптична двудневна орбита.

Но дните на OGO-1 са преброени. Новите наблюдения показват, че гравитацията на Земята най-накрая е изравнена с 1070-фунтовите. (487 килограма) Затова се очаква сателитът да започне да пада и да свърши в "пламенна смърт" в атмосферата на нашата планета този уикенд.

„Предвижда се OGO-1 да влезе отново в един от следващите си три перигея, точките в орбитата на космическия кораб, най-близки до нас. По текущи оценки OGO-1 отново влиза в земната атмосфера в събота, 29 август 2020 г., около 17:10 ч. EDT [2110 GMT], над южната част на Тихия океан, приблизително на половината път между Таити и островите Кук", съобщават служители на НАСА.

"Космическият кораб ще се разпадне в атмосферата и не представлява заплаха за нашата планета - или за когото и да е на нея. Това е нормално, това е последното оперативно събитие за пенсионираните космически кораби", добавиха те.

Данните за наближаващия крах на OGO-1 са от проучване на Университета на Аризона (CSS) и Системата за последно предупреждение за астероид на Университета на Хаваите (ATLAS), като двете независими организации откриват малкия обект и траекторията на удара.

Анализите на изследователи от CSS, Центъра за изследване на околоземни обекти (NEO) в Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА в Южна Калифорния и Координационния център на Европейската космическа агенция NEO разкриха, че въпросният обект не е астероид, а по-скоро OGO-1.