Белият дом посрещна своите нови обитатели. Тази сутрин Доналд и Мелания Тръмп напуснаха Вашингтон и станаха третата президентска двойка в историята, която не предаде официално властта на своите наследници. В речта си новият президент Джо Байдън постави амбициозни цели пред себе си - преодоляване на пандемията и обединяване на нацията. Байдън цитира Линкълн при подписването на Декларацията на независимостта и заяви, че ще вложи душа и сърце в това да бъде обединител и да работи за хората, независимо от това дали го подкрепят. 

Байдън: Целта ми е да обединя нацията и влагам цялата си душа в нея ВИДЕОПрезидентът почете с минута мълчание жертвите на пандемията, не спомена и дума за предшественика си

Последно и емоционално сбогом си каза вече бившата президентска двойка тази сутрин. Доналд Тръмп вече е във Флорида и прекара последните минути от мандата си в голф клуб.

Тръмп напусна за последен път Белия домМелания Тръмп също каза сбогом на Вашингтон с усмивка

У нас - и ресторантьорите, и властите излеждат непримирими в позицията си за ограничителните мерки. Здравният министър заяви, че най-ранната дата, на която заведения и молове могат да отворят, е 18 февруари.

Министър Ангелов поряза ресторантьорите, ето кога предвижда отваряне на заведениятаЕдна война не се печели с инат, за пореден път заяви той

По-рано през деня пък от браншовите асоциации коментираха, че няма да правят повече отстъпки. Той изтъкна, че нощните заведения са работили само четири месеца и половина през 2020-та и бе категоричен, че ако от щаба не смекчат мерките, обектите ще отворят врати в знак на протест.

Алибегов: Няма да отстъпим повече! Ресторантьорите имат нужда от работаСамо 40 нарушения са установени в сектора от началото на локдауна

Според председателя на БХРА-Пловдив Еньо Енев се задават и фалити. Как гледа бизнесът за двойния стандарт на действащите мерки - отговорът потърси Виктория Петрова.

Председателят на БХРА-Пловдив: Над 30% от заведенията няма да могат да рестартират дейността сиВижте исканията на браншовиците

В действителност ли са най-опасни моловете и заведенията? Има ли медицинска обосновка да се допуска провеждането на концерти, театрални постановки и събития, свързани с всякакви древни ритуали, а в същото време 30 000 обекта в страната втори месец да стоят затворени. Репортерът ни Добринка Димова потърси мнението на лекари. 

Лекари за разхлабването на мерките: Ако се спазват препоръките, всичко може да работиКакво е мнението на специалистите за отварянето на заведенията

Пандемията не попречи и на провеждането на традиционния ритуал Къпанки край Пловдив. Двама младоженци и техните кумове се потопиха в ледените води на Перущинската река. Традицията повелява на Ивановден по стар стил мъжете, сключили брак през изминалата година, да се включват в ритуала, който се вярва, че носи плодородие. 

Двама младоженци се потопиха в ледените води на Къпанките в ПерущицаПожелаха на Антонио Мусиев и Никола Янкулов здраве, семейно щастие и благоденствие

34 са новите случаи на коронавирус в Пловдивско. Починали са петима души. Жертвите са на възраст от 53 до 91-годишна възраст.

Цяла група от забавачка в Раковски пък е поставена под карантина. 

Пет са жертвите на COVID-19 в Пловдив и областта28 деца са под карантина в Раковски

Междувременно областта излезе от червената зона. А броят на леглата за лечение на Ковид-19 бе редуциран. Според решението на Медицинския щаб терапевтичните легла за ковид пациенти  се намаляват  от 1056 на 687. За интензивно лечение се редуцират от 103 на 85.

Намаляват леглата за лечение на коронавирус в ПловдивПричината е, че областта вече не е в червената зона

Семейните лекари в Пловдив отчетоха ръст на респираторните и инфекциозни заболявания при децата. Малчугани с температура, кашлица, обща отпадналост, болки в гърлото и хрема пълнят кабинетите на джипитата в последната седмица. Според техните наблюдения това е вследствие на отварянето на детските градини и училищата от 4 януари. В някои от случаите е възможно малчуганите да са заразени с COVID-19, но това няма как да се установи със сигурност, тъй като тестването не е задължително.

Ръст на респираторните заболявания при децата в Пловдив, усложнения след COVID-19 при възрастнитеВсе повече хора си купуват тестове от аптеките, за да не бъдат поставени под карантина

Седем деца със сериозни усложнения след COVID-19 са спасени от лекарите в Пловдивската университетска болница „Свети Георги”. Те са били с Мултисистемен възпалителен синдром – симптоми, наподобяващи синдром на Кавазаки, но с някои особености. 

Пловдивски лекари спасиха деца след сериозни усложнения от COVID-19Малките пациенти са имали ниско кръвно налягане, нарушена сърдечната функция, обриви, някои - и дихателна недостатъчност

Жители на селата Лилково, Ситово, Брезовица и Плочник готвят пореден протест. Причината е липсващият път, свързващ населените места и „цивилизацията”. Представители на двете сдружения - "Заедно за Лилково" и "За Ситово", са входирали писмо до премиера Бойко Борисов и до  Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в което са описали проблемът с пътя, който е от близо 20 години.

Жители на четири села край Пловдив се готвят за протест! Канят Борисов на пътя, който от 20 години е без настилкаСлед дъждовете от последните дни част от пътя е пропаднал

Безразборното изхвърляне на строителни отпадъци край река Въча не спира. Камиони на фирмата "Пътинженеринг" отново са били засечени да стоварват боклуци в землището на Йоаким Груево, при това - няколко дни, след като РИОСВ се самосезира по случая. Кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев се закани да подаде сигнал в прокуратурата и съобщи за безцеремонното поведение на шофьорите на камиони. Подробности - вижте в материала:

Камиони отново разтоварват строителни отпадъци край Въча! Кмет от Пловдивско сезира прокуратуратаГеорги Мараджиев се закани, че служители на общината под прикритие ще продължат да дебнат за нарушители

Десетки семейства в пловдивския квартал Мараша останаха на тъмно тази вечер. Без ток са жителите на улица „Младежка”, както и в съседните ѝ. На тъмно са и пловдивчаните, живеещи в района около ДКЦ II на булевард „6 септември”. Междувременно в медията ни постъпи информация, че светофарите на кръстовището между булевардите „Васил Априлов” и „6 септември” са угаснали.

Два квартала на Пловдив останаха на тъмноСветофарите на кръстовището между булевардите „Васил Априлов” и „6 септември” са угаснали

Неприятна новина за Пловдив – поръчката за новия лъч на Околовръстното на Пловдив е прекратена! Със свой доклад комисията, сформирана от Агенция Пътна инфраструктура, официално спира процедурата, на основание, че всички участници са отстранени.

Това е изключително странно, предвид, че в процедурата участваха почти всички големи строителни компании, строящи пътища и магистрали. За 12-те участника са изтъкнати различни мотиви за отстраняването.

Прекратиха поръчката за новия лъч на Околовръстното на Пловдив! Всички фирми - отстранениНито един от 12-те участника не е бил допуснат до следващата фаза на обществената поръчка

Коледният дух окончателно напусна Пловдив. Днес 13-метровата елха, която красеше центъра на града бе демонтирана. Празничното дръвче бе монтирано в края на ноември, а светлините бяха запалени точно на първи декември.

Демонтират коледната елха пред ОбщинатаПрез месец декември празничното дръвче се превърна в любимо място за снимки на пловдивчани и гости на града

Прокуратурата внесе протест срещу определение на Районен съд-Пловдив, с което фалшификаторът Рангел Сарийски бе освободен под домашен арест. Причината бе влошеното му здравословно състояние. Според държавното обвинение обаче, обвиняемият може да пребивава в ареста, където е осигурено постоянно лекарско наблюдение на задържаните лица и има възможност за приемане на предписаните медикаменти. 

Прокуратурата протестира освобождаването на фалшификатора СарийскиМагистратите наложиха по-лека мярка за неотклонение на 55 –годишния мъж

Ангел Караматев, задържан за серия измами под тепетата, прекара Нова година зад решетките. 2021 година той посрещна с налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”, което определение на Окръжен съд е окончателно. Пловдивчанинът се представял за висш служител в различни ведомства, като най-често влизал в ролята на оперативен работник от ДАНС. Използвал различни сценарии, за да измъкне големи суми от наивници, които пък от своя страна се надявали на голяма и бърза печалба. 

Пловдивският Ястребовски „ужилил” любовницата си с над 250 бона, ще чака делото си в затвораОкръжен съд окончателно го остави в ареста

Трима са задържани по време на спецакция в Крумово и Пловдив. Арестуваните са на 24,28 и 29 години.Те са държали наркотични вещества.

Трима арестувани по време на спецакция в Пловдив и КрумовоМъжете са хванати с наркотици

Двама са арестувани след спецакция в Пловдив и София. Полицейските операции за противодействие на онлайн сексуална експлоатация на деца са проведени през изминалата седмица.

В хода на операциите са претърсени обитаваните от задържаните адреси. Киберполицаите са установили на компютрите им огромни колекции от видео файлове и  изображения, съдържащи сексуални извращения с деца на възраст до 12 години.

Спецакция в Пловдив и София! Двама са арестувани за сексуални извращения на децаНа компютрите им имало огромни колекции от видео файлове и снимки

Жълто-черните привърженици успяха да съберат близо 4% от сумата, необходима за закупуването на акциите на Ботев Пловдив, които са притежание на ТЦ ИМЕ само за едно денонощие. Към момента събраните средства в кампанията "100% Ботев Пловдив" възлизат общо на 3735 лв.

Канарчетата събраха 4% от необходимата сума в "100% Ботев Пловдив" за денонощиеЕто как може да се включите

Антон Зингаревич влиза в борда на директорите на футболния клуб.  Това стана ясно след общо събрание на Ботев в базата в Коматево, продължило повече от час. Кои влизат в борда, освен руският бизнесмен - вижте в репортажа:

Антон Зингаревич официално влезе в борда на директорите на БотевТой ще стане собственик, след като му бъдат прехвърлени акциите