Ункалният български обичай "Къпанки" се проведе и тази година в Перущица. На всеки Ивановден по стар стил - 20 януари, младоженците, сключили брак през изминалата година, се къпят в ледената река Перущинска.
 
Двама млади мъже бяха главните герои във възстановката на обичая днес - Антонио Мусиев и Никола Янкулов. В ледените води се хвърлиха и техните кумове. Мястото на празника по традиция беше вирът до „Чолаковия мост“. 

Подготовката за празника традиционно започва отрано, като смелчаците подгряват с вино. Смята се, че къпането носи здраве и берекет в семейството. Преди да скочат, те изсипват в реката менче с вино. Потапят се във водата по няколко пъти. След това вадят вода от реката и пръскат с нея насъбралото се множество. Според традицията младоженците трябва да изсипят част от нея в ръкава на булката, а след това да полеят и лозите за здраве и берекет. Вярва се, че това води до плодородие. 

"Пожелавам им от все сърце здраве, семейно щастие и благоденствие! Благодаря на всички, които спазиха въведените противоепидемични мерки и показаха, че можем да бъдем дисциплинирани и отговорни при провеждането на традиционните и така важни за българския дух ритуали и празници!", каза кметът Мария Вълканова.
 
Изкъпаните младоженци получиха подарък и грамота.