Седем деца със сериозни усложнения след COVID-19 са спасени от лекарите в Пловдивската университетска болница „Свети Георги”. Те са били с Мултисистемен възпалителен синдром – симптоми, наподобяващи синдром на Кавазаки, но с някои особености. Това съобщи пред TrafficNews началникът на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания проф. Иван Иванов.

Някои са приети с висока температура, повръщане, диария, коремни болки, отпадналост. „Когато дойдат при нас, виждаме, че имат ниско кръвно налягане, нарушена е сърдечната функция, някои имат обриви. Част от дечицата имат и дихателна недостатъчност. Подходът на лечение досега е успешен, нямаме загубено детето”, посочи проф. Иванов.

Той уточни, че усложнението се среща рядко, но още през май миналата година е описано от английски лекари. В свое интервю педиатърът от болница "Проф. д-р Иван Митев" в София доц. Албена Телчарова също съобщава за дечица с Мултисистемен възпалителен синдром, който се проявява във втората фаза на заболяването, когато те вече са с отрицателен PCR тест. 

Най-много малки пациенти Мултисистемен възпалителен синдром в УМБАЛ „Свети Георги” са били приети през декември, като последица от пика на коронавируса през ноември. Децата са от цяла Южна България. Лечението им в болницата продължава средно две седмици.

„Имат един тежък период около седмица, в който са в Интензивно отделение. След това постепенно започваме да намаляваме лекарствата, но това става бавно и трябва да е много внимателно”, обясни началникът на Клиниката по педиатрия. След като премине острата фаза, децата се превеждат в други отделения в клиниката за долекуване.

Неговият съвет е родителите да не се плашат. Просто ако детето им е с оплаквания, поддържа висока температура, повръща, има диария, обрив и е отпаднало, да не отлагат и да го заведат на лекар.

„Джипитата могат да преценят кое дете трябва да бъде хоспитализирано и да го изпратят навреме.  Ние вече имаме опит с това заболяване, мисли се много за него. Всяко дете, което има симптоми, го изследваме за коронавирус. Смятам, че нещата не са тревожни, просто човек трябва да бъде нащрек”, допълни проф. Иван Иванов.