Неприятна новина за Пловдив – поръчката за новия лъч на Околовръстното на Пловдив е прекратена! Със свой доклад комисията, сформирана от Агенция Пътна инфраструктура, официално спира процедурата, на основание, че всички участници са отстранени.

Това е изключително странно, предвид, че в процедурата участваха почти всички големи строителни компании, строящи пътища и магистрали. Нито един от участниците обаче не е успял да преведе в ред документацията си според комисията. За 12-те участника са изтъкнати различни мотиви за отстраняването, като те са свързани с техническото им предложение.

Първоначално 7 фирми имаха изрядни документи, но при отварянето на техническите предложения и те са били отстранени.  Участниците в процедурата бяха  Консорциум България 2020 ДЗЗД с водещ партньор Щрабаг, „Трейс Холд груп”; Обединение "Геопът Скоблева майка", в което участват: Геострой АД и Пътстрой-92 АД; ГБС – Инфраструктурно строителство”;”Джи Пи груп”, „ИСА 2000” и „Инжстройинженеринг”, „Каро Трейдинг”, консорциумът с „Парсек груп” и „Растер-Юг”, обединение с ПСТ Груп и „Пътинженеринг” , Европейски пътища и „Грома холд”.

Не е ясно дали и кога ще бъде пусната нова поръчка за Югоизточния обход на Пловдив, както и дали ще бъде със същите параметри. Ясно е обаче, че поне 6 месеца ще трябват отново, за да се завърши поръчката.

Индикативната стойност за трасето от 4,8 км бе 42 млн. лв. без ДДС, а средствата бяха предвидени в републиканския бюджет.

Трасето на обходния път трябва да започва в района на пътен възел „Скобелева майка“ при 98-ми км на път II-56, ще продължава почти успоредно на ж. п. линията и ще завършва при кръговото кръстовище при 14-ти км от път II-86 Пловдив – Асеновград.

Новият път с габарит Г20 ще се влее в изградения през миналата година нов четирилентов участък от второкласния път II-86 Пловдив - Асеновград. Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети. Строителните работи трябваше да приключат в рамките на 18 месеца.

Това се случва на фона на новината, че скоро ще започне ремонтът на Околовръстното шосе, в сегашния му габарит от Пазарджишко по пътя за Асеновград, като средствата там са 18 млн. лева. Отделно на финала е и поръчката за надзор за новия лъч на Околовръстното.

Променят движението на Околовръстното, ремонтът стартира до месецЩе бъде реконструиран участък от 14 км

Отвориха офертите по още една поръчка за новия лъч на Околовръстното шосе на Пловдив9 фирми искат строителния надзор за Югоизточния обход