Жители на селата Лилково, Ситово, Брезовица и Плочник готвят пореден протест, а причината – липсващия път, свързващ населените места и „цивилизацията”. Представители на двете сдружения - "Заедно за Лилково" и "За Ситово", са входирали писмо до премиера Бойко Борисов и до  Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в което са описали проблемът с пътя, който е от близо 20 години.

Осемкилометровата отсечка до село Лилково е в потресаващо състояние. След дъждовете от последните дни част от пътя е пропаднал в района на село Плочник. Мостът на двете реки в посока Лилково и Брезовица е критично състояние, със зейнали 50 сантиметрови дупки и свлечена настилка.

„Многократно в последните 20 години сме сигнализирали за нерешените ни нужди и проблеми, но никой не се е стигало до ефективно и трайно решение на проблема”, се казва в част от отвореното писмо.

По думите на хората, пътят е непокътнат от 1911 година, когато е прекаран първия планински път. До момента е правен единствено „козметичен” ремонт, изразяващ се в кърпене на дупки и запълването им с чакъл.

От двете сдружения заявяват, че целта на писмото е да се изрази несъгласието им със ситуацията.

Както вече неведнъж сме съобщавали, пътят, за който е необходима винетка, все още е на чакъл.  Той е част от републиканската пътна мрежа. Последното укрепване бе през септември 2018, като дейностите включваха разчистване на срутища, попълване с трошен камък на настилката, почистване на водостоци и канавки. Само три години по-късно състоянието е още по-зле.

Път край Пловдив, за който трябва винетка, все по-непроходим! Скоро ще трябва лодка или БТРДокато АПИ избират консултанти за укрепване на пътя до Лилково, той може съвсем да пропадне

За ремонта на третокласния републикански път 862, който би трябвало да свързва Пловдив с Девин през Михалково, са нужни около 2,2 млн. лева, според последната оценка на областната структура на Агенция „Пътна инфраструктура”.

„Това, което искаме ни се полага по право. На фона на ежедневното заличаване на населени места и обезлюдяване на цели райони, в селата Лилково, Ситово, Брезовица и Плочник има достатъчно хора, които искат да стопанисват имотите си. Да влагат средства, да ги поддържат и облагородяват района”, пишат от сдруженията.

Хората се обръщат към министър председателят и с покана да посети четирите населени места, лично да се запознае с проблема и да се вземе адекватно решение.

„Ако отново проблемът бъде неглижиран, сме готови да започнем и ефективни протестни действия”, завършва писмото, депозирано до министър председателя и МРРБ.

Припомняме, че преди  дни Бойко Борисов лично посети град Лъки, който бе засегнат от наводнения през последните дни. Щабът за бедствия и аварии проведе среща, след която бяха обещани средства за възстановяване на щетите от срутищата.

По време на посещението си в Лъки, премиерът заяви, че има много места, където трябва да се помогне  и затова ще се отпуснат пари максимално бързо.

Борисов продължава с обиколките в Пловдивско, посети и ЛъкиЗа Родопите се влагат много пари и мисля, че хората го виждат, каза премиерът