"Демокрацията е безценна. Тя е крехка. В този момент демокрацията победи. В тази свещена земя, където само преди няколко дни насилието се опита да разклати демокрацията, ние предприехме един мирен преход, по нашия уникален, смел и оптимистичен начин." Това бяха първите думи на току-що встъпилият в длъжност Джо Байдън. От трибуната на площада пред Капитолия той се обърна към американската нация.

Първото нещо, което направи новият президент, бе да почете хората, загубили борбата с коронавируса. Той помоли всички американци да сведат глава, заедно с него, за кратка молитва в памет на жертвите. 

Новият президент поздрави Барак Обама, предшествениците си, дошли във Вашингтон за церемонията и президента Джими Картър, с когото разговарял по телефона по-рано. Той се обърна и към досегашния вицепрезидент Майк Пенс и му благодари за присъствието, но не спомена и дума за досегашния президент Доналд Тръмп, който напусна столицата тази сутрин. 

"Заклевам се пред вас, че ще бъда президент на всички и ще се боря за тези, които не ме подкрепят, както ще го правя за тези, които са с мен", заяви президентът. Той заяви, че пред Америка стои трудна задача - да ремонтира, възстанови и построи наново разрушеното. Байдън говори и за последствията от коронавируса, като обеща, че приоритет №1 ще бъде справянето с кризата. Той сравни последствията от Ковид-19 с тези от Втората световна война. 

"Вече 400 години чуваме призиви за справедливост. Няма да се бавим повече, ще чуем този зов. Цялата планета се бори за оцеляване. За да преодолеем трудностите, за да възстановим душата на Америка, имаме нужда не само от думи, а от най-трудното в една демокрация - единство", призова той. И изтъкна, че иска да бъде лидерът, който ще обедини нацията. 

"През януари 1863 година президентът Линкълн подписа Декларацията на независимост. Тогава той каза: Ако моето име остане в историята, ще бъде в това действие и цялата ми душа е в него. В този януарски ден моята душа е в това да обединя нашата нация и моля всеки американец да се присъедини към мен в тази кауза. Можем да поправим злините, можем да постигнем велики неща. Можем да победим вируса, можем да наградим хората, които работят добре. Можем да предоставим медицинска грижа на всички", каза Байдън. Той заяви, че в момента страната се изправя наведнъж пред няколко предизвикателства, сред които са вирусът, борбата с расизма, климатичните промени. 

"Време е за смелост. Имаме толкова неща, които трябва да направим. Ще съдят за нас по начина, по който се справим с всичко това. Нека започнем начисто, нека започнем да се изклушваме, да се забелязваме, да се уважаваме", апелира той. 

Байдън положи клетва! САЩ има нов президентДжо Байдън и Камала Харис току-що положиха клетва пред върховния съдия Джо Робъртс