15 от проверените къщи за гости на практика не работят като такива и техните собственици ще трябва да върнат изцяло получените субсидии, които общо са за 4,5 млн. лева. Това обяви земеделският министър Десислава Танева, която представи резултатите от проверката на Държавен фонд "Земеделие".  Тя уточни, че в черния списък са оказалисамо 5,2 % от всички проверени 288 къщи. 

От нередовните къщи 4 се намират в София-област, две в Благоевград, две в Пазарджик и по една в областите Варна, Видин, Шумен, Добрич, Ловеч, Пловдив и Разград. 

При още 74 от тях са установени някакви нередности, но те са далеч по-дребни. Става въпрос за различни отклонения от заявените за изпълнение дейности. По думите на Танева санкциите за техните собственици варират от 5% до 15% максимум от стойността на платената подкрепа.

Докладите от приключилата проверка ще бъдат предоставени на прокуратурата, която също ще провери случаите и ще прецени трябва ли някой да понесе наказателна отговорност. 

Ресорният заместник-изпълнителен директор на ДФЗ Калоян Костадинов, който е ръководел проверките, обясни, че в рамките на две седмици. от 13 юни до сега, са направени доста обширни проверки на къщите за гости. Проверени са общо 1062 сключени договора. От тях 746 проекта са с вече изплатена събсидия, а 288 приключват тази година. 

"При 15-те къщи за гости, които ще трябва да върнат субсидията, липсва категоризация за функциониране и документи. Това дава право на експертите да мислят, че тези къщи не работят и се използват за лични цели", заяви Костадинов.

Земеделският министър допълни, че са установени две къщи за гости, които имат общо с кметски роднини, но и двете са изправни и функционират по предназначение. Става въпрос за местните управници на Долна Баня и Луковит. 

"Дали има конфликт на интереси не е предмет на нашата проверка, а на други институции", обясни Танева в отговор на въпрос. 

По повод публикации в медиите за къща за гости свързана с кмета на Велинград, земеделският министър коментира, че къщата, споменавана в репортажи наистина не функционира като такава, но нейн собственик е местен бизнесмен, а не роднина на кмета. 

Къщата на бившия зам.-министър на транспорта Александър Манолев е в прокуратурата, поясни министърката. Тя не работи като къща за гости и субсидията ще бъде изискана на 100%. Къщите за гости на Елена Йончева също са извън мониторинг, както тази на Манолев, затова тях ги проверява прокуратурата.

Една от къщите пък се оказала на родителите на служителка на ДФ "Земеделие", което не било упоменато коректно в декларацията за конфликт на интереси. Тази служителка не е участвала пряко в одобрението на документите за субсидирането, разкри директорът на фонда Живко Живков.  Подобен случай е имало и в района на Пазарджик, където друга служителка на фонда пък рекламирала къща през профила си във фейсбук.

Проверки в Пловдивско: Как се използват къщи за гости, финансирани с европари?Инспектори търсят нарушения в усвояването на средствата