Текат проверки на 11 къщи за гости в Пловдивско, които са финансирани с европари по Програма за развитие на селските райони 2007-2013. Инспекциите са част от мащабната проверка, инициирана със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

По одобрените проекти тече 5-годишен мониторингов период, като от всички финанси

Ревизия: Млада щерка на известен "златен" бос взела 200 бона европари за къща за гостиИнспектори проверяват четириетажното здание с табела "хотел"

рани 765 обекта, в период на наблюдение са 288, 11 от тях в област Пловдив, а 15 в област Пазарджик. Естеството на проверките цели да се установи както на място, така и документално, дали обектите работят по предназначение и развиват туристически дейности. Освен ревизия на дейността се осъществява и мониторинг на изпълнението на бизнес плана, с който е кандидатствано и на база, на който се отпуска финансиране. 

 

Днес служители на Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/, съвместно с колегите им от Министерство на земеделието и храните, извършиха проверка в два обекта - Вила "Евгениева" на язовир Батак, собственост на ЕТ"Александрина Евгениева-гр.Батак" и "Виктория Хаус", собственост на ЕТ "Викторияс Хаус - Виктория Говедарска". 

Екип на TrafficNews присъстваше на част от проверката в къщата за гости в Хисаря. Оказва се, че от два дни експоерти се запознават с документацията на мястото за настаняване, което въпреки че на хартия се води къща за гости, разполага с огромен надпис "Хотел" на фасадата си. 

"Виктория Хаус" е собственост на 26-годишната бизнесдама Виктория Говедарска, която е родом от Раковски. Нейната баба ѝ дарява парцел в Хисаря, който младата около 20-годишна Виктория решава да превърне в инвестиционен актив. С малко опит в аграрния сектор, тя решава да се преориентира в туристическия бранш. Софийска консултанстка фирма изготвя проекта ѝ за къща за гости, а бизнес плана ѝ е одобрен, срещу което получава близо 200 хиляди евро или 389 286,88 лева. Според табелата целият проект е на стойност 624 хиляди лева, но според казаното от консултанта днес стойността е 680 хиляди, като съфинансирането е около 300 хиляди лева кредит, осигурени с поръчителство на родителите на девойката. Къщата за гости функционира вече 3 години, според собственичката успешно и на печалба. Тя каза, че не се притеснява от днешната проверка и че е спечелила финансирането с добър бизнес план, а не с връзки. 

"Проектът е реализиран на 100%. Функционира от февруари 2016. Фирмата е работеща, хотелът е посещаван. Капацитетът е 10 стаи за настаняване, а персоналът е от 5 души, като така имаме увеличаване на работните места с 1 спрямо бизнес плана, където са 4", посочи консултантът по проекта Маргарита Манова.

Жената допълни, че за 2017 приходите са около 80 хиляди лева, като въпреки конкурентните пазари на Турция и Гърция, според казаното от консултантката фирмата работи на печалба. 

На първо четене в никой от ревизираните до момента обекти няма драстични нарушения, съобщи Йосиф Ячев, директор на Областна дирекция на ДФЗ Пловдив. Към момента се проверяват и документи, като окончателните данни за всички 288 обекта трябва да бъдат изготвени и съобщени до края на месец юни.  

"Все още проверката не е приключила, но по предварителни данни нямаме установена къща за гости, която не работи като такава. В момента текат комплексни проверки - проверява се цялата дейност на дружеството, като се започва с това дали инвестицията е налична, дали всичко заявено да се купи е налично и функционира по предназначение. След това се извършва документална проверка на дружеството. Според данните до момента нямаме информация за обект, който да е обявен и финансиран като къща за гости и да не функционира по предназначение", посочи Ячев. 

По отношение на къщата за гости вила "Евгениева" на язовир Батак, която е с финансиране от 232 446,96 лева, също на този етап всичко изглежда изрядно.  "Къщата е много хубава, работи по предназначение и в нея са закупени всички неща, описани в бизнес плана", посочи Ячев. 

Ако все пак бъдат засечени нарушения по разходването на европейски пари, наказанието е финансова корекция за дружеството по строго определена методика, свързана със степента на нарушенията. 

Вижте повече за проверката в Хисаря във видеото на TrafficNews: