Гинка Върбакова, шефката "Инерком", направила заявка за бъдещия собственик на ЧЕЗ пристигна в Народното събрание, за да обсъди с депутатите сделката по придобиване на активите на енергодружеството. Това се случи след покана от страна на властта за обсъждане на мястото на държавата в сделката между фирмата и ЧЕЗ. По повод изказване на соцлидерката Корнелия Нинова, Върбакова направи сигнално питане:

"От лидера на една политическа партия бе зададен въпросът как Гинка на 43 години от Пазарджик може да си купи ЧЕЗ. Мога ли да си върна въпроса - а как може млада дама от село Крушовица на 28 г. да си купи Техноимпекс. Не можем да си позволим да водим дискусия на подобно ниво", гръмко отвърна на провокационните въпроси Върбакова.

"За последните 10 години Инерком се утвърди като уважавано дружество, коректен данъкоплатец. Ние сме едни от основните производители на енергия от слънчева енергия. За последните 5 години оборотът на дружествата ни се е увеличил снад 300%. Активите на компаниите ни са на стойност над 100 млн. лева. Ползваме модерни и конкурентни технологии", изтъкна бизнесдамата и посочи, че е в недоумение защо е подложена на безпрецедентен натиск.

Четете подробности: В парламента започва подписка за спирането на сделката за ЧЕЗ

"Свидетели сме на политически и икономически шантаж, който цели да осуети сделката. Ясното политизиране на сделката достигна до степен на сатанизиране", констатира Върбакова. Думите и всяха смут в залата, а депутати направиха забележки на водещия заседанието Делян Добрев.

На събитието присъстваха представители на различните комисии и институции, които могат да вземат отношение по сделката със смяна на собствеността на енергото. От Комисията за енергийно и водно регулиране обясниха, че упражняват текущ, последващ и превантивен контрол върху част от дружествата "ЧЕЗ Разпределение, "ЧЕЗ снабдяване" и още няколко. 

"Все още нямаме финализирана сделка, съответно КЕВР не може да разглежда фирмата на госпожа Върбакова като лецинзиант. Можем да се произнесем само когато се продава обособена част от лицинзираното предприятие, но не и когато е в цялост. Вторият случай, когато трябва да се намесим, е когато кандидатът за придобиване на дружеството желае да заложи активи на дружеството - материалните активи, с което се упражнява лицензионната дейност. 

И в давата случаи изрично е необходимо да постъпи искане за разрешение до Комисията. Такова искане не е постъпило в комисията нито по единия, нито по втория казус. Ще осъществи цялата регулационна дейност след смяната на собствеността. Към момента смяната не променя лицензията, нито я отменя, нито променя условията и ангажиментите, които трябва да се спазва дружеството", обясниха от КЕВР 

Комисия за финансов надзор може да се намеси и има правомощия само след финализирането на сделката, обясниха от Комисията.

На срещата накратко се изказаха и представители на НАП и Агенция за приватизация и следприватизационен контрол, като последните обясниха, че те не са отговорна институция по закон и дейността им там се е изчерпала след 2008 година. 

Представител на ДАНС коментира, че по данни на национална сигурност, чешкото енергодружество е заявило желание да продаде българските си активи още през 2012 година, а според други органи още през 2010. Тогава Енерго Про е бил вероятен купувач, но не са заявили сериозен интерес. 

Очаквайте подробности!