Рязък завой с изключително сложно предложение е приготвила Община Пловдив към местния парламент за бъдещето на Математическа гимназия,  ОУ „Драган Манчов” и терен от 10 дка в новия квартал зад мол „Пловдив”.

На сесията другата седмица по предложение на арх. Невена Балчева двата разделени терена ул. "Кръстю Раковски" отново да се обединят в един и те да се превърнат в публична общинска собственост.  Идеята на градските власти е на този терен да се изгради нова сграда на ОУ 
„Драган Манчов”.  Градските власти смятат, че с този терен може да се изгради нова сграда на основното училище, като се възползват от финансиране от Министерството на образованието, която е пуснала програма за такъв тип дейности.

Теренът от 10 дка на „Кръстю Раковски” бе искан от частното училище „Класик” през миналия мандат, които бяха входирали инвестиционно предложение, а след това влезе и на сесия на местния парламент. Тогавашният кмет Иван Тотев изрази мнение, че 10 дка ще е са твърде много за това училище, а там ще трябва и нова детска градина. За това имотът бе разделен на две по 5 дка – за училище и детска градина. Последващите решения обаче така и не бяха в полза на училище „Класик” и търгът за школото отпадна.

Идеята на новото място на ОУ „Драган Манчов” е да освободи цялата инфраструктура в момента за Математическата гимназия в район „Западен”. Така ще отпадне  необходимостта от нова сграда за МГ-то. Предложението обаче на практика  забърква бъркотия с цялата образователна инфраструктура в „Западен”.

Безспорно новият квартал около мол „Пловдив” има нужда от училище и детска градина заради бурното строителство в зоната. Ако се обединят двата терена, ще трябва да се търси друг имот за детска градина. В случая има подобен такъв в карето, който е отреден за образование.

Проблем обаче ще бъде преместването на училището, тъй като то ще смени профила на школото у учениците в него. Близо 80% от учениците в ОУ „Драган Манчов” в момента живеят именно в карето около „Солунска”, Белица” и „Пещерско шосе”. Ако то бъде преместено, децата ще трябва да бият немалък път до новата сграда на училището – буквално от единия край в другия на района.

Самият квартал пък ще остане с едно училище, където има и паралелки в лицето СУ „Св. Св. Кирил и Методий”.  Другото школо е ОУ „Васил Петлешков”, но то е доста далеч от крайните улици в нов Смирненски.

От друга стана вече се чуха и възгласи от ръководството на Математическата гимназия, че това не би решило и проблем с техния сграден фонд. Причината е, че те имат нужда от разширяване, както и съвременни помещения, които изисква обучителната програма. Засега официален коментар от двете училища няма, като се очаква на сесията да се изразят техните становища.