Кораб на италианските военноморски сили свали дрон, изстрелян от йеменските бунтовници хути, чиято цел е бил европейски търговски кораб, съобщи днес в изявление италианското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

В изявлението се казва, че дронът е прехванат "в късната сутрин“ близо до протока Баб ел Мандеб в южния край на Червено море.

Безпилотният самолет е свален на разстояние от пет километра до кораба, към който е бил насочен. Бил е подобен на други дронове, използвани в предишни атаки на хутите.

Освен сваления дрон, товарният кораб е бил мишена на още дронове и ракети, като една ракета експлодирала във водата до плавателния съд, но причинила само повърхностни повреди, пояснява министерството.

Италианската фрегата "Фазан“ и товарният кораб, който тя охранява, продължават на юг по планирания маршрут за излизане от Червено море, пише БТА.

Италия е част от военноморската мисия на ЕС "Аспидес" за охрана на кораби, плаващи през Червено море.

Подкрепяните от Иран бунтовници хути многократно са изстрелвали дронове и ракети срещу търговски кораби. Те твърдят, че правят това в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа.

 

 

 

 

 

Снимката е илюстративна