В края на май руските въоръжени сили може да започнат нова голяма офанзива. Това се казва в материал на изданието BILD.

По-специално, известно е, че в интервю за Financial Times двама високопоставени служители от Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната казаха, че според техните данни нова голяма руска офанзива може да започне в края на май. Освен това, отбелязва събеседникът на изданието, преди началото на тази операция руската армия интензивно атакува с ракети Харков и други стратегически важни градове.

Освен това в разговор с BILD източник от украинските въоръжени сили съобщи за опасения от възможна руска атака срещу Харков, в която да участват от 20 до 40 хиляди души.

"В такъв случай ще трябва да решим дали искаме да защитим севера или изтока. Невъзможно е да направим и двете", каза той.

В същото време един от украинските военни, пожелал анонимност, каза пред BILD, че също смята атака срещу Харков за много вероятен сценарий за руска офанзива. Според него за две години руските окупатори са разбрали как ефективно да използват силите си за настъпление. Сега фронтът често е атакуван с много бомби. Освен това, според украинския офицер, не както е било преди - само до няколко незначителни хангара, а до всяка сграда, държана от украинските въоръжени сили.

В същото време събеседникът на изданието призна, че украинските защитници „не могат да направят нищо“ без наличието на ракети за системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси. В същото време украинската армия сега издига километрични противотанкови бариери - не само в южната част на страната, но и по границата с Белгородска, Курска и Брянска области.

На 29 април стана известно, че според Института за изследване на войната (ISW) руските окупатори сега не разполагат с достатъчно сили и средства, за да започнат офанзива срещу Харков. Затова приказките за възможна атака на руските въоръжени сили срещу втория по големина град в Украйна засега остават само приказки.