Три различни съдебни състава единодушно решиха, че има достатъчно доказателства за извършени престъпления от Въльо Петров и въоръженото ОПГ, безчинствало в Ботев. Окръжен съд – Пловдив, Апелативен съд – Пловдив, а след това и Военен съд – Пловдив оставиха с постоянни мерки „задържане под стража” Въльо Петров, Милен Христев, Мартин Ламбрев и Галин Колев.

Преди два месеца Окръжна прокуратура привлече четиримата  към наказателна отговорност за извършени от тях престъпления, свързани с участие във въоръжена организирана престъпна група, създадена с користна цел и цел да върши съгласувано в страната и чужбина изнудвания и принуди на различни граждани. Спрямо ръководителя на организираната престъпна група Въльо Петров бяха повдигнати пет обвинения за изнудвания и принуда. Престъпленията са извършени в периода от  септември до ноември 2023 г . на територията на  Пловдив и Димитровград. 

Спрямо другите двама участници от групата, единият от които е служител на  МВР в  Пловдив -  полицаят Галин Колев и Милен Христев, бивш управител на "Ботев гард", са повдигнати също обвинения за изнудвания и принуда. Спрямо четвъртия участник в организираната престъпна група  Мартин Ламбрев, който също е служител на МВР  в Пловдив,  са повдигнати обвинения само за изнудвания.

Военният съд остави в ареста ОПГ-то, опитало да овладее феновете на Ботев ПловдивТе се срещали с тарторите на фенските франкции не за да ги рекитират , а да обсъждат с тях хореографии, твърдят адвокатите

Това, което прави впечатление по време на делата обаче е, че дискусиите в съдебните заседания се въртят главно около престъпленията на ОПГ-то на територията на Димитровград. Повече от абсурдно звучат оправданията на защитата на обвинените относно инцидентите на Колежа и взаимодействието им с феновете на клуба.

На първо място никой преди първата мярка не знаеше, че Въльо Петрова е зам.-търговски директор в Ботев. По време на самия брифинг на ръководството на Ботев също не успяха да дадат адекватни отговори с какво точно са се занимавали въпросните директори, кой и по какъв начин ги е назначил и кой им е давал директни нареждания.

От друга страна самите фенове на Ботев Пловдив неведнъж посочиха кои стоят зад атаката срещу тях. На 13 март те излязоха с декларация, в която пише:

„Искаме незабавната оставка на лицето стоящо зад жалбата(б.а. срещу тях в МВР за транспаранти на стадиона) - Виталий Лехинченко (Давид Асаев), женен по случайност за сестрата на Александър Ослан - седящ в основата на раздора в Бултрас.

Същият Ослан който бе отговорен за създаването на Ботев гард и атаките срещу наши фенове”.

Още от самото начало TrafficNews писа, че именно  Александър Ослан е сивия кардинал в превземането на „Ботев” от ОПГ-то на Въльо Петров. Феновете, които са били репресирани и принуждавани от него, също са посочвали имената на Ослан, както и соченият за друг сив кардинал при „канарчетата” – Димитър Георгиев Димитров – Генерала. Последният е бивш агент на Държавна сигурност, като Ослан е женен за дъщеря му.

Въпреки това до този момент не е ясно дали двамата са били обект на интерес от страна на разследващите.  Така вместо отговори, в хода на съдебните дела, излизат все повече въпроси:

Били ли са разпитвани Александър Ослан и Димитър Георгиев Димитров – Генерала по време на проверките на ангажираните звена на МВР?

След разкритията на феновете на Ботев, които са посочили бивш служител на ДС и чуждестранен гражданин от Русия като ръководители на наказателните акции срещу тях, имало ли е реакция от страна на ДАНС?

Службите за сигурност реагирали ли са предвид информациите, че в Ботев се подготвя спяща клетка от руски тип, с която да се овладее една от най-големите футболни агитки в България?

Действителност ли прокуратурата и съдът ще вземат на сериозно твърденията на защитата на Въльо, че срещите с феновете са били да  „обсъждали хореография” на мачовете?

Все по-усърдно се говори, че има опънат чадър над ОПГ-то и висшето ръководство на Ботев от най-високо ниво през близки до президентството. Високопоставен служител също с прякор Митко Генерала  се опитва да окаже натиск върху военната прокуратура. Целта е делото да приключи със споразумения за условни присъди и пробация за обвинените.  В същото време да не се рови повече за поръчителите и техните деяния.

Концентрацията около събитията в Димитровград по време на делата, вероятно показва, че правораздавателните органи ще се опитат да си свършат работата, като членовете на ОПГ-то получат присъди, а както стана дума - възможно е те да са условни. Това обаче няма да реши основния проблем, тъй като покровителите на Въльо ще останат извън фокуса на събитията в Ботев.

Бригадата на Въльо към феновете на Ботев: Ние сме държавата, няма на кого да се оплачете

Шефът на въоръженото ОПГ Въльо се оказа зам.-търговски директор на "Ботев"Полицаят Гален Колев бил в отпуск по болест, колегата му Мартин Ламбрев имал награди

Ръководството на Ботев проговори за битите фенове от Въльо и въоръженото ОПГ, но почти нищо не казаКлубът не разполагал с кадри от побоя над фенове през ноември, Слави Микински определи като грешка назначенията на Въльо и Милен Стоянов

Военният съд гледа мерките на Въльо Петров и полицаите от наказателната бригада, действала в "Ботев". Ще се сбъдне ли прогнозата на TrafficNews?Очаква се мерките им да бъдат променени, след намеса от високи нива

 

Фенове на Ботев поискаха оставка на директор в клуба, подавал жалба в МВР срещу тях