Пловдивският Военен съд остави зад решетките тартора на наказателната бригада, действала във ФК "Ботев" Въльо Петров. Днес военните магистрати гледат мерките на четиримата арестувани по обвинение в организирана предстъпна група. 

Прокурорът заяви, че няма промяна, за да се наложи по-лека мярка на бившия търговски директор на ФК "Ботев"  Въльо Петров. Той настоя за потвърждаване на марката, защото категорично е налице доказателство , че той е съпричастен към престъплението. По думите му е налице опасност за извърши на ново престъпление. Има доказателства , че пострадалите са търсени след показанията, които са дали в хода на досъдебното производство, още когато делото е било в Окръжна прокуратура.

Адвокатът на Петров - Константин Давчев поиска мярката на клиента му да бъде заменена с по-лека, тъй като през времето на ареста с него и съучастниците му не са провеждани никакви следствени действия. 

Адвокат  Давчев счита, че едно от обвиненията е силно разколебано, защото не са събрани никакви нови доказателства. “Налице са били някакви данни за някаква група. На този етап обаче няма нови доказателства и те не са надградени по никакъв начин. Тези обвинения ми звучат много странно , непонятно,” каза още Давчев. Относно обвинението за опит за изнудване, адвокатът коментира, че няма никаква конкретика за дата и няма доказателства, че е използвано заплашване, за да има изнудване. 

По думите на Давчев, неговият клиент Въльо е с изцяло положителна характеристика и е реабилитиран, като последно е съден за леко престъпление. Прокурорът от Окръжен съд обаче бе на противоположната позиция, като заяви, че от доста време не е виждал подобно криминално досие. 

Адвокатът заяви, че водените срещи, в които Въльо и феновете са участвали, са били много спокойни и се е обсъждала хореографията за мачове и те да минат без ексцесии.

В края на януари Въльо Петров  и съучастниците му бяха арестувани , а срещу тях има повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, за изнудвания и принуда. Няколко седмици по-късно бе задържан и военослужещия Мирослав Петров, който също е бил част от наказателната бригада.  

Преди два месеца Окръжна прокуратура привлече четиримата  към наказателна отговорност за извършени от тях престъпления, свързани с участие във въоръжена организирана престъпна група, създадена с користна цел и цел да върши съгласувано в страната и чужбина изнудвания и принуди на различни граждани. Спрямо ръководителя на организираната престъпна група Въльо Петров /49/  г., бяха повдигнати пет обвинения за изнудвания и принуда. Престъпленията са извършени в периода от  септември до ноември 2023 г . на територията на  Пловдив и Димитровград. 

Спрямо другите двама участници от групата, единият от които е служител на  МВР в  Пловдив -  полицаят Галин Колев и Милен Христев, собственик на "Ботев гард" , са повдигнати също обвинения за изнудвания и принуда. Спрямо четвъртия участник в организираната престъпна група  Мартин Ламбрев, който също е служител на МВР  в Пловдив,  са повдигнати обвинения само за изнудвания. Делото бе прехвърлено във Военна прокуратура, заради участието на военослужещия. 

Адвокат Евдокия Кемалова заяви, че военният е привлечен като обвиняем за съучастник и участник в групата, а спрямо другите четирима не е поправено обвинението, че военният е съучастник. “На какво основание вие разглеждате делото, след като няма повдигнато обвинение, което да прави делото подсъдно при вас”, попита адвокатът. 

Решението на съда може да бъде обжавано във Военен апелативен съд в София. В съда продължават мерките на двамата полицаи Галин Колев и Мартин Ламбрев , както и срещу бившият шеф на охраната на ФК "Ботев" Милен Христев. 

Очаквайте подробности!

ОПГ превзема Ботев, всявайки страх сред феновете! Четирима в ареста, ще има ли още?Арестите на Въльо и бригадата му идват след разкрития на TrafficNews

Шефът на сигурността на Зингаревич сред арестуваните за въоръженото ОПГМилен Стоянов е управител на фирмата „Ботев гард” ООД, собственост на футболния клуб

Шефът на въоръженото ОПГ Въльо се оказа зам.-търговски директор на "Ботев"Полицаят Гален Колев бил в отпуск по болест, колегата му Мартин Ламбрев имал награди

Зингаревич не бил „съвсем наясно” с арестите и ОПГ-то, действало в Ботев – разбрал от медиитеСобственикът на Ботев пренасочи въпроса със скандала с клуба към оперативното ръководство

Военен от ОПГ-то на Въльо Петров е арестуван за рекет, оставиха го под домашен арестТой участвал в респектирането на длъжници от Димитровград