Преди броени дни гл. инспектор Иван Елшишки  оглави сектор „Специализирани полицейски сили“ при ОДМВР – Пловдив. Със заповед на директора на пловдивската полиция ст. комисар Георги Чергов, той бе назначен за временно изпълняващ длъжността началник на сектора и смени досегашният  началник Красимир Антонов. В момента бившият началник, известен с прякора Чипса,  все още няма постоянно работно място, но според запознати усилено му се търси такова.

Смяната на Антонов не е неочаквана предвид скандалите, в които бе замесено  името му през последната година. Но преместването на друго работно място едва ли може да мине за наказание. Въпреки данните, че Антонов е свързан с ОПГ -то на Въльо Петров, действало като наказателна бригада в "Ботев Плодив", по-сериозни последствия за него няма. Което е симптом и за бъдещето на самото разследване. 

Още през пролетта на 2022 г. , след акция срещу фенове на „Ботев”,  в официалния си сайт бултраси излизат със статия със заглавие: „Главен инспектор Красимир Антонов - Вие ли сте новия Атанас Качаков?” / Ще припомним, че името на полицай Атанас Качаков бе замесено в серия  активни мероприятия срещу фенски фракции на „Ботев”./

След това обаче Антонов влиза в контакт с наказателната бригада оглавявана от Въльо Петров , която действа  на стадион „Ботев”. Въпросният Въльо, който преди ареста си оглавява частната гвардия на руския собственик на отбора,  се хвали с контакти на ниво "президентство" и дори демонстративно привиква началника на сектор СПС Красимир Антонов.  За Въльо Петров, полицая от Първо районно Галин Колев и колегата му от Трето РПУ и Мартин Ламбрев  има информация , че са участвали в респектиране и побои на тартори на фенски фракции. Свидетели сочат, че Красимир Антонов също е присъствал на част от разговорите, целящи да убедят феновете да подкрепят безропотно решенията на ръководството.

В крайна сметка Въльо и съучастниците му бяха арестувани в края на януари, а срещу тях има повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, за изнудвания и принуда. Няколко седмици по-късно бе задържан и военослужещия Мирослав Петров, който също е бил част от наказателната бригада. Въпреки сигналите срещу Антонов обаче, до този момент той минава под чертата и продължава да е служител на МВР.

Според запознати, Антонов е изиграл роля и в размириците след мача България – Унгария  в столицата. Решението на БФС мачът да се проведе при закрити врати, изкара по улиците на София стотици възмутени фенове, а протестът завърши с погроми и побои. Твърди се, че тогава е направен неуспешен опит протестът да бъде окървавен и да се стигне до сваляне на редовното правителство. „Изтекли” клипове  в социалните медии показват как полицаи със шлемове, без отличителни знаци, пребиват случайни минувачи.  

Служители на Специализираните сили коментират в деня на мача от  Пловдив тръгват няколко буса на сектора. В първия от тях се движат началника Красимир Антонов  с още двама служители.  Когато екшънът приключва, а феновете се разотиват,  един от пловдивските бусове изчезва, а другите се прибират в базата си. Липсва бусът, в който пътува Антонов.

В този момент една група полицаи влизат в заведение в София с полицейски оператор и започват да бият, кадрите с насилие  обикалят медиите за минути. В малките улички пловдивската група прави същото с хора, които просто се прибират и не проявяват никаква агресия или нарушаване на обществения ред – отново има заснети и бързо разпространени клипове.

Въпреки, че от тогава минаха повече от 4 месеца, все още няма резултати от проверката , разпоредена от вътрешния министър Калин Стоянов.

Публична тайна е, че МВР предпочита тихомълком да се освобождава от неудобните си служители. Така от една страна запазва имиджа си пред обществото, а от друга си спестява съдебни дела, които в повечето случаи така или иначе губи. Но тъй като в действията на един или друг служител рядко остават тайна за колегите му, липсата на адекватни последствия при фрапиращи нарушения, се отразява демотивиращо на състава. 

Но в бъдеще това ще се окаже по-малкия проблем. Разследването срещу ОПГ-то на 27 февруари е прехвърлено от Окръжна във Военна прокуратура - Пловдив, заради участието на редник Петров. На този етап няма данни някой да си е направил отвод, въпреки, че бащата на един от арестуваните - полицаят Мартин Ламбрев е военен следовател. С разследването пък се занимава Военна полиция. 

Според източници на TrafficNews, членовете на ОПГ-го вече преговаряли за споразумения с обвинението. Както по време на дейността си във футболния клуб, така и по време на арестите Въльо и хората му нееднократно са изтъквали връзките си с президентството и службите за сигурност, чиито шефове бяха назначени от "Дондуков"2. В разследването срещу тях има данни , че Петров е посещавал редовно сградата, в която се помещава държавния глава, но не е ясно с кого е имал срещи там. 

Предвид тези контакти, нищо чудно арестуваните да се разминат със условни присъди за рекетираните димитровграчани, а действията им срещу националната сигурност да бъдат заметени под килима. 

Въпреки санкциите, които ЕС наложи на руските капитали в Европа, "Ботев Пловдив" продължава да се финансира  от собственика му Зингаревич, които вече е с израелски паспорт и успява да заобиколи ограниченията. 

Според започнати част от тези пари отиват за създаване на фракции от проруски настроени фенове, които освен да защитават собственика на клуба, в бъдеще могат да бъдат използвани в различни ситуации – при протести, за създаване на безредици и пр. Както впрочем, след мача България - Унгария. А целта на пловдивският "Вагнер", по- известен като "Батальон 12" бе да консолидира цялата фенска маса, държейки тарторите в страх или използвайки финансови зависимости.  

Неглижирането на тази опасност в един момент може да се обърне срещу институциите, които в момента си затварят очите за случващото се в Пловдив. Едно сериозно и задълбочено разследване би разкрило кой има интерес от създаването на подобно полувоенизирани структури. Защото по време на политическа криза и политически игри с неясни цели, те могат да бъдат използвани изключително успешно дори и с формални поводи. 

Но към този момент активност по тази линия от страна на ангажираните служби няма. А изходът на делото ще покаже дали прогнозите ни са били правилни. 

TrafficNews продължава да следи случая. 

  

Шефът на въоръженото ОПГ Въльо се оказа зам.-търговски директор на "Ботев"Полицаят Гален Колев бил в отпуск по болест, колегата му Мартин Ламбрев имал награди

Направи ли си Зингаревич лична гвардия за наказателни акции и всяване на страх?След боя над тартори на бултрасите, действащи полицаи и военни сплашват и инакомислещи треньори

Наказателната бригада на Зингаревич расте, тарторът й с множество криминални проявиВъльо Петров е работил за знакови фигури в ъндърграунда, има обвинения за грабежи и отвличания

Зингаревич – брокерът на черни диаманти, който оставя фалити след себе сиРуският бизнесмен разори два клуба, ФИФА и УЕФА вече са по петите му

Шефът на сигурността на Зингаревич сред арестуваните за въоръженото ОПГМилен Стоянов е управител на фирмата „Ботев гард” ООД, собственост на футболния клуб