Окръжна прокуратура в Пловдив обяви вчера, че е привлякла към наказателна отговорност четирима души, участвали в организирана престъпна група. Обвинението е, че са се занимавали с изнудване и рекет. Двама от тях са полицаи – от Първо и Трето районно управление в Пловдив.

Сред потърпевшите са фенове на футболен клуб „Ботев“. bTV разговаря с двама от тях, но от съображения за сигурност те не показват лицата си.

„Преди няколко месеца дойдоха група мъже, които се представяха за служители на ГДБОП, ДАНС и на „Вътрешна сигурност“. Вадеха карти и започнаха масово да тормозят хората, които изразяват мнението си против руския ни президент (Антон Зингаревич, собственик на „Ботев“)“, разказа единият мъж.  

Заплахите са били за физическа саморазправа с феновете и с техни близки.

„Казваха: „Ние сме държавата, няма на кого да се оплачете“, разказа другият потърпевш фен на „Ботев“.

Сочен за организатор на групата е 49-годишният Въльо Петров. На него са му повдигнати 5 обвинения за изнудвания и принуда, извършени от септември до ноември 2023 г. в Пловдив и Димитровград.

По делото е установено, че обвиняемите са изнудвали двама граждани, от които посредством сила и заплаха са отнели обща сума от 35 000 лева. Те са принудили със същите методи и лице от фенската маса на футболен клуб от Пловдив свободно да изразява мнението си по въпроси за футболната политика на клуба.

По случая предстои да бъдат повдигнати и нови обвинения, свързани с незаконно притежаване на боеприпаси и неоторизирано боравене с полицейски знаци, съобщиха от прокуратурата.

ОПГ превзема Ботев, всявайки страх сред феновете! Четирима в ареста, ще има ли още?Арестите на Въльо и бригадата му идват след разкрития на TrafficNews

Шефът на сигурността на Зингаревич сред арестуваните за въоръженото ОПГМилен Стоянов е управител на фирмата „Ботев гард” ООД, собственост на футболния клуб