Преди 10 дни съобщихме, че делото срещу ОПГ-то, действало като наказателна бригада в "Ботев Пловдив", е преместено във Военна прокуратура и има голяма вероятност да бъде смачкано. Разследването бе  е прехвърлено от Окръжна във Военна прокуратура - Пловдив, заради участието на редник Петров престъпната схема. На този етап няма данни някой да си е направил отвод, въпреки, че бащата на един от арестуваните - полицаят Мартин Ламбрев е военен следовател. С разследването пък се занимава Военна полиция. Днес Военният съд гледа мерките за неотклонение на задържаните, като всяка от мерките ще се гледа поотделно, научи TrafficNews.

Според източници на TrafficNews, членовете на ОПГ-го вече преговаряли за споразумения с обвинението. Както по време на дейността си във футболния клуб, така и по време на арестите Въльо и хората му нееднократно са изтъквали връзките си с президентството и службите за сигурност, чиито шефове бяха назначени от "Дондуков"2. В разследването срещу тях има данни , че Петров е посещавал редовно сградата, в която се помещава държавния глава, но не е ясно с кого е имал срещи там. 

Предвид тези контакти, нищо чудно арестуваните да се разминат със условни присъди за рекетираните димитровграчани, а действията им срещу националната сигурност да бъдат заметени под килима. 

В края на януари Въльо Петров  и съучастниците му бяха арестувани , а срещу тях има повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, за изнудвания и принуда. Няколко седмици по-късно бе задържан и военослужещия Мирослав Петров, който също е бил част от наказателната бригада. 

 

ОПГ-то, опитало да овладее феновете на Ботев, вече е във Военна прокуратура! Прогнозата е, че делото ще бъде смачканоБившият шеф на СПС, замесен с ОПГ -то на Въльо Петров, бе отстранен, но не и наказан

 

Преди два месеца Окръжна прокуратура привлече четиримата  към наказателна отговорност за извършени от тях престъпления, свързани с участие във въоръжена организирана престъпна група, създадена с користна цел и цел да върши съгласувано в страната и чужбина изнудвания и принуди на различни граждани. Спрямо ръководителя на организираната престъпна група Въльо Петров /49/  г., бяха повдигнати пет обвинения за изнудвания и принуда. Престъпленията са извършени в периода от  септември до ноември 2023 г . на територията на  Пловдив и Димитровград. 

Спрямо другите двама участници от групата, единият от които е служител на  МВР в  Пловдив -  полицаят Галин Колев и Милен Христев, собственик на "Ботев гард" , са повдигнати също обвинения за изнудвания и принуда. Спрямо четвъртия участник в организираната престъпна група  Мартин Ламбрев, който също е служител на МВР  в Пловдив,  са повдигнати обвинения само за изнудвания. Четиримата са в ареста, след като Апелативен съд потвърди наложените им мерки за неотклонение. 

По време на разследването, криминалистите са разкрили и участието на военослужещият. От документите по делото става ясно, че ОПГ-то на Въльо е изнудвало двама жители на Димитровград за голяма сума пари. 

През август м.г. Въльо Петров притиснал мъж от Димитровград - Юмер, да му даде сума, която му дължал. Той обаче заявил, че няма как да извърши плащането, защото други двама мъже , с които има "работни отношения" , му дължали 35 000 лева. Двамата обаче си прехвърляли отговорността за задължението и никой от тях не искал да плаща. Тогава Юмер се обърнал към Милен Стоянов, които имал фирма за бързи кредити и в района било известно , че има "опит" в събиране на дългове.  На една от срещите с Юмер Стоянов се представил за служител на ГД БОП , показал карта и значка и заяви, че по-късно ще се видят с "Началника". Срещата се състояла на бензиностанция в Димитровград, а на срещата пристигал Въльо, който бил представен като "Началника" и двама мъже, които се представили за полицаи и военен. В хода на разследването е установено , че воненният е въпросният редник М. П. След това групата потеглила с две коли към адресите на двамата длъжници. Те били "респектирани" полицейските карти на Галин Колев и Мартин Ламмбрев, а за по-убедително Въльо опрял пистолет в главата на единия. Военният също се включил като ударил един от длъжниците. След това ги заплашили , че ако не си платят в рамките на един час "ще плуват с бетонни обувки". Единият от длъжниците взел 10 000 евро от баща си, а другият дал 15 000 лева на рекетьорите. 

В последствие бригадата продължила да изнудва двамата за още пари , но те се покрили и не дали повече. Предвидливо предупредили собственика на заведението, в което броили парите да изтрие записите от камерите, но тези от външните охранителни камери останали и сега са в папките по делото.