Над 6 часа се гледаха мерките за неотклонение на ОПГ-то, действало като наказателна бригада в "Ботев Пловдив". Въпреки дългите пледоарии на защитниците обаче, Пловдивският военен съд остави зад решетките и четиримата задържани. Както по-рано съобщихме разследването бе прехвърлено от Окръжна във Военна прокуратура - Пловдив, заради участието в групата и на пети човек- редник Петров. Още в началото на заседанията стана ясно, че производствата ще бъдат разгледани отделно, макар обвиненията да са в съучастие.

Прокурорът заяви, че за ОПГ-то най-адекватната мярка се явява „задържане под стража”. По думите му, до този момент няма промяна, за да бъдат освободени. Той настоя за потвърждаване на мерките на всеки един, защото категоричен смята, че са налице доказателства за съпричастността им към престъплението. Обвинението каза, че е налице опасност от извърши на ново престъпление от всеки един член на „бригадата”. На заседанието бяха споменати доказателства, които сочат, че пострадалите са търсени след показанията си, дадени в хода на досъдебното производство, още когато делото е било в Окръжна прокуратура.

Както съобщихме по-рано първи пред съда се изправи бившият търговски директор на ФК "Ботев"   Въльо Петров, със защитник Константин Давчев. Адвокатът му поиска по-лека мярка, тъй като през времето на ареста с него и съучастниците му не са провеждани никакви следствени действия. Той заяви, че едно от обвиненията е силно разколебано, защото не са събрани никакви нови доказателства.

Втори в съдебната зала влезе собственикът  на "Ботев гард" Милен Христев, който бе защитаван от адвокат Евдокия Кемалова. Тя пожела мярка „подписка” за своя подзащитен. В дългата си пледоария, Кемалова се позова на някои важни точки. Тя поясни, че срещите, които се е провеждали с фенове на футболния клуб са били много спокойни и се е обсъждала хореография. По думите й тарторите на фенските франкции са предупреждавани просто да се държат прилично на мачовете и да няма ексцесии. Юристът обърна внимание и на това, че военният е привлечен като обвиняем за съучастник и участник в групата, а спрямо другите четирима задържани няма обвинение, което да прави делото подсъдно на Военен съд.“На какво основание вие разглеждате делото, след като няма повдигнато обвинение, което да прави делото подсъдно при вас”, попита адвокатът. 

След това пред съда се изправи отстраненият от полицията Галин Колев. Неговият защитник коментира, че обясненията на пострадалите хасковлии коренно се разминават. По думите му липсват основания за тази тежка мярка спрямо полицая. Той се позова на това, че на въпросна дата част от групата са били на среща за размяна на суми пари с въпросните пострадали , но Галин Колев не е взел участие, а е бил на работа.” От 21 години съм полицай и винаги съм бил образец. Имената на хората, които ме обвиняват в това ги научих , когато разбрах в какво съм обвинен. На въпросната дата бях на работа, не мога да бъда на две места, ” каза в последните си думи към съда Колев.

По време на пледоарията на неговия защитник, стана ясно, че след като делото е било прехвърлено на военна прокуратура, следовател от Окръжна прокуратура е написала докладна, в която се твърди, че един от пострадалите й е съобщил за включения телефон на Въльо , докато е в ареста.

Последното производство бе на Мартин Ламбрев- полицейскит служител на 3-то РУ. Неговият адвокат Румен Катрев заяви, че Ламбрев трябва да бъде пуснат с по-лека мярка, тъй като нито едно доказателство не е в полза на обвинителната теза. По думите му пострадалите са казали, че на въпросната им среща , Мартин е показал полицейската значка и е казал, че е от Криминална полиция. Адвокатът поясни, че подзащитният му не е водил разговори с никой и не е заплашвал.

Трябва да има степенуване, за това кой какво и колко участие е взел в тази група в кавички. Значи мярката за неотклонение съответства на това, че Мартин Ламбрев е казал, че е от Криминална полиция и е показал значката си”, попита Румен Катрев.

В последните си думи пред съда Ламбрев заяви, че не е оказвал натиск върху никого. „Не съм показвал значката си”,каза още полицаят Ламбрев.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжавано във Военен апелативен съд в София.

Бившият търговски директор на "Ботев" остава в арестаВъльо Петров се срещал с тарторите на фенските франкции не да ги рекетира, а да обсъжда с тях хореографии, твърди адвокатът му

В края на януари Въльо Петров  и съучастниците му бяха арестувани , а срещу тях има повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, за изнудвания и принуда. Няколко седмици по-късно бе задържан и военослужещия Мирослав Петров, който също е бил част от наказателната бригада.  

Преди два месеца Окръжна прокуратура привлече четиримата  към наказателна отговорност за извършени от тях престъпления, свързани с участие във въоръжена организирана престъпна група, създадена с користна цел и цел да върши съгласувано в страната и чужбина изнудвания и принуди на различни граждани. Спрямо ръководителя на организираната престъпна група Въльо Петров /49/  г., бяха повдигнати пет обвинения за изнудвания и принуда. Престъпленията са извършени в периода от  септември до ноември 2023 г . на територията на  Пловдив и Димитровград. 

Спрямо другите двама участници от групата, единият от които е служител на  МВР в  Пловдив -  полицаят Галин Колев и Милен Христев, собственик на "Ботев гард" , са повдигнати също обвинения за изнудвания и принуда. Спрямо четвъртия участник в организираната престъпна група  Мартин Ламбрев, който също е служител на МВР  в Пловдив,  са повдигнати обвинения само за изнудвания. Делото бе прехвърлено във Военна прокуратура, заради участието на военослужещия. 

ОПГ-то, опитало да овладее феновете на Ботев, вече е във Военна прокуратура! Прогнозата е, че делото ще бъде смачканоБившият шеф на СПС, замесен с ОПГ -то на Въльо Петров, бе отстранен, но не и наказан

Военен от ОПГ-то на Въльо Петров е арестуван за рекет, оставиха го под домашен арестТой участвал в респектирането на длъжници от Димитровград

ОПГ превзема Ботев, всявайки страх сред феновете! Четирима в ареста, ще има ли още?Арестите на Въльо и бригадата му идват след разкрития на TrafficNews

Шефът на сигурността на Зингаревич сред арестуваните за въоръженото ОПГМилен Стоянов е управител на фирмата „Ботев гард” ООД, собственост на футболния клуб

Шефът на въоръженото ОПГ Въльо се оказа зам.-търговски директор на "Ботев"Полицаят Гален Колев бил в отпуск по болест, колегата му Мартин Ламбрев имал награди

Прокурор за шефа на ОПГ-то: За първи път виждам такава справка за съдимостАдвокатът на Въльо: Бил е зам.директор на Ботев, затова са му викали "Шефе"

Окончателно! Арестуваните шефове на Ботев и полицаите от ОПГ -то остават в арестаАдвокатите поискаха отвод на наблюдаващия прокурор, но той не бе уважен

Съдът върна в ареста половината арменско ОПГ, появи се и единадесети обвиняемЗаради здравословно и семейно положение част от групата остана с мярка за неотклонение "парична гаранция"

Ръководството на Ботев проговори за битите фенове от Въльо и въоръженото ОПГ, но почти нищо не казаКлубът не разполагал с кадри от побоя над фенове през ноември, Слави Микински определи като грешка назначенията на Въльо и Милен Стоянов