„Нямам доверие на Тома Белев. Той е деструктивен човек. Ние няма да спрем да пускаме искания на инвеститори за ПУП-ове в Общинския съвет, оттам те ще решат какво да правят – на тяхната съвест го оставяме”, заяви кметът Здравко Димитров по време на вчерашната среща между властта и сдружение „Бизнесът за Пловдив”. Както  TrafficNews писа, тя бе заради писмото на регионалния министър Гроздан Караджов към Община Пловдив, с което прави препоръка да не се гледат нови подробни устройствени планове, докато не мине екологичната оценка на новия ОУП.

Инвестиции за стотици милиони в Пловдив в тупик! Бизнесът съзря опити за политически дивидентиБизнесът за Пловдив поиска отговори от Общината и областна управа заради опит за саботаж на ПУП-овете

Бизнесът обаче ясно показа, че губи търпение към ситуацията и скоро може да отправи гнева си към новата власт.  Ситуацията около ПУП-вете тръгна след като в продължение на месеци две общински съветнички от „Демократична България” – Добромира Костова и Веселина Александрова твърдят, че Общинският съвет може би приема незаконно ПУП-ове заради липсата на екооценка на новия ОУП. Оттам те пратиха писма до министрите  - Гроздан Караджов от ИТН и на околната среда – Борислав Сандов от ДБ.  Според Илиян Филипов преди няколко дни в Пловдив е бил зам.-министъра на околната среда Тома Белев, който е задействал т.нар. писмо на Гроздан Караджов.

По своя характер то не е нормативен документ, а само препоръка, но това може сериозно да удари по развитието на града.

„Намираме се в Параграф 22. За разлика от Тома Белев ние сме много конструктивни. Трябва да знаем срещу кого да си насочим енергията. Тъй като ако се спрат разглеждането на ПУП-овете в Общински съвет, ние няма да ви позволим да работите, след като и ние не ни позволявате. Явно само с натиск и протести ще се случват нещата в тази държава”, каза Илиян Филипов към областния управител Йордан Иванов и кмета Здравко Димитров.

Той заяви, че ако някой иска да прави политическо израстване на гърба на бизнеса – те не могат да го спрат, но те ще се понесат отговорността с това и заплаши с масови протести.

Атанас Рогачев поиска от Община Пловдив точни и ясни отговори какво се случва оттук-нататък и какво може да се направи в тази ситуация.

Главният архитект Димитър Ахрянов обясни и цялата процедура по приемането на новия Общ устройствен план. По думите му този процес е започнал през 2016 година, а в момента проектантите правят новата графична част. Между първата и втората графика са нанесени корекции, с които се увеличават зелените площи с 2000 дка, а освен това пада и един от показателите- „Соо”, който е за обслужващи зони с огромен Кинт -5. За това новите регулации ще намалят интензивността на застрояване драстично, тъй като най-големият Кинт  ще е 3,5.

Общинските юристи са на мнение, че няма никакво законово основание да се спре разглеждането на ПУП-овете заради екооценката.

„Ние сме нещо като пионери. Нито една друга община не е толкова напред в процедурата за промяна на ОУП. Това не се е случвало досега в България и поради това явно има различни трактовки. По никакъв начин обаче не виждаме защо трябва да се спира промяната на ПУП-ове заради екологичната оценка. Нещо повече – след като тя бе върната за отстраняване на забележките, ние вече искаме при всяка една промяна на ПУП да се мине и през РИОСВ да се прецени дали има нужда от екологична оценка съответният план”, каза арх. Ахрянов.

Бизнесът е получил и данни, че връщането на екооценката е била направена без съществени забележки, само и само да се спре новия ОУП. Въпросите бяха зададени и към областния управител, тъй като освен като представител на държавната власт, той е член на „Демократична България.

„Искам да подчертая, че това не е мораториум върху строителството. Не знаех каква е целта на тази среща, тъй като не бяха информиран за писмото на министър Караджов. Нека да видим какво пише в това писмо. Обещавам, че ще съдействам за срещи с министъра, като още другата седмица ще направим и работна такава с институциите в града. От мен само общ език и усилия ще видите””, каза Иванов.

Илиян Филипов не скри притесненията си от цялата ситуация и заяви, че има реална опасност всичко в града да бъде блокирано

„Градът спира. Спира бизнесът, спират общинските проекти, спират и държавните проекти. Отделно Общината няма да получи финансовия ресурс, който е заложила като приходи от разпоредителни сделки.  Искате да спрем всичко и отиваме на село да гледаме домати и краставици, защото там ПУП-ве не искат?”, каза Филипов.

Той обясни и как точно съветниците от ДБ си правят пиар със ситуацията с ПУП-овете.

„На следващата сесия, те ще покажат писмото и ще започнат да го афишират. Само, че 50% от хората в града не знаят какво е ПУП, ОУП и ще кажат:  „Ето, „Да, България” спряха презастрояването”, да, ама –  спират развитието на целия град.  Предишния ОУП имаше кинт до 5, в новия няма зона с повече от 3,5”, каза Филипов.

Къде е проблемът?

Според закона, след като ЕСУТ на Община Пловдив приеме графичната част на новия ОУП, то до окончателното му приемане всяка промяна на ПУП трябва да минава през санкция на Общинския съвет, както пише в ЗУТ. На последните сесии се гледаха десетки ПУП-ове, а двете съветнички от ДБ постоянно повтаряха, че тези действия е възможно да са противозаконни. Така те като част от опозицията в Пловдив, изпратиха писмо до новите министри, които са част от една коалиция с искане за тълкуване.

На практика всяка една инвестиция в Пловдив минава през промяна първо на ПУП-а на съответния имот. Независимо дали става въпрос за жилищен комплекс, едноетажна къща или реконструкция на важна артерия.  В момента Община Пловдив иска промяната на ПУП-овете да минава през градоустройствените показатели на новия ОУП, който не е приет. Така на практика ще се намали интензивността на застрояването. Ако даден инвеститор прави своята инвестиция през ПУП-а на стария ОУП, то има зони, които и в момента са с кинт 5. Какво означава това?

Ако един инвеститор има 10 000 кв.м парцел, а разполага с кинт 5, то на този парцел може да изникне РЗП от 50 000 кв.м. При новите устройствени показатели от 3,5 кинт, то застрояването ще бъде с 30% по-малко.

От друга страна, ако Община Пловдив  спре да променя ПУП-ове, то всички нови бизнес начинания в града ще бъдат блокирани. Причината е, че повече парцели нямат влезли в сила подробни устройствени планове. Това се отнася и за пътните ремонти – на практика намеренията на Община Пловдив за Рогошко шосе и Голямоконарско шосе също ще ударят на камък, защото първо трябва да се направи промяна на ПУП.

Тук не става дума за „мораториум” върху строителството, както каза Йордан Иванов, а за невъзможност за започване на такова при вече инвестирани сериозни средства.

Първата работна среща за проблема ще бъде на 4 май, а след това се очаква и такава с регионалния министър.